Министар Удовичић на конференцији у Републици Српској – Једно не искључује друго, образовање и спорт заједно

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је на позив министарке за породицу, омладину и спорт Републике Српске Соње Давидовић, учествовао на конференцији „Млади у Републици Српској, наша садашњост”, која је одржана данас у Бањалуци. Том приликом је на панелу „Значај и оправданост формирања одељења спортске гимназије за унапређење услова за развој младих спортиста“, министар Удовичић пренео искуства која има Република Србија о оваквом концепту образовања спортиста, и истакао да je реализација оваквих пројеката веома важна како би младим спортистима било омогућено да истовремено постижу врхунске резултате у спорту, али и у школи.

„Поделили смо искуства која има Република Србија о оваквом начину образовања наших младих спортиста. Осим Спортске гимназије у Београду, спортска одељења формирана су и у многим гимназијама широм Србије. Оваквим приступом и организацијом наставе створени су одговарајући услови перспективним спортистима, како би истовремено могли редовно да похађају наставу и да се образују, али и да се у потпуности посвете спорту. На овај начин ученици који се активно баве спортом, могу квалитетно да се образују и да имају довољно времена да се посвете својим спортским обавезама. Квалитетно образовање и успешна спортска каријера не искључују једно друго и могу и морају заједно, то нису два различита пута, већ један заједнички. Врхунски спорт захтева школоване и образоване младе људе, због тога смо ту да им будемо подршка ка остварењу врхунских резултата, како у спорту, тако и у образовању”, изјавио је министар Удовичић.

Министар Удовичић нагласио је да је сарадња између Републике Србије и Републике Српске у областима омладине и спорта веома богата и да се кроз низ заједничких пројеката знатно утиче на унапређење услова за развој спорта и омладинске политике у региону.

Top