Компаније отвориле врата за најбоље студенте

„Јасно је да је незапосленост младих највећи проблем нашег друштва. Ако желимо успешно да решимо проблем незапослености морамо више да слушамо глас привреде. То је апсолутни приоритет Владе Србије. Зато смо покренули разговоре с привредницима, како бисмо се из прве руке упознали са њиховим кадровским потребама и заједнички креирали сет мера које ће омогућити повећање запослености младих“, рекао је, након потписивања меморандума, министар Вања Удовичић, објаснивши да пракса показује да често има отворених радних места која не могу бити попуњена младима, јер не испуњавају услове или им недостају одређена знања и искуства.

„Управо зато, желимо да нам представници привреде кажу шта је то што је неопходно да би они запошљавали младе, какве обуке или неформално образовање су неопходни младима да би се квалификовали за посао. Ако желимо да повећамо конкурентност младих и смањимо незапосленост, кључно је ускладити и формални и неформални систем образовања с реалним потребама привреде. Министарство омладине и спорта, као кућа свих младих у нашој земљи, и Српска асоцијација менаџера која окупља најзначајније представнике најбољих компанија које послују у нашој земљи, обавезали су се да ће бити партнери на пројекту повећања запослености младих“, поручио је министар омладине и спорта.

Након свечаног потписивања меморандума, стипендисти Фонда за младе, који функционише у оквиру Министарства омладине и спорта, имали су прилику да се у директном контакту с представницима 33 компаније чланице САМ-а упознају са доступним програмима пракси и запошљавања.

 „Данас имамо прилику да спојимо најбоље таленте у нашој земљи, а сутрашње пословне лидере са успешним домаћим и страним компанијама и на тај начин им омогућимо да стекну практична знања и пронађу посао. Често се сусрећемо са ситуацијом да најбољи млади таленти у Србији не успевају да развијају своје потенцијале, јер немају праву прилику за то. Компаније које су данас са нама су организације које вреднују људски капитал и свесне су да инвестирање у младе људе са високим потенцијалом представља кључ да се одржи конкурентска предност на тржишту на дужи рок. Захваљујем се компанијама које су се одазвале нашем позиву да младима пружимо подршку, као и Министарству омладине и спорта и Фонду за младе таленте на иницијативи и разумевању потребе за заједничким наступом свих нас са само једним циљем", стварањем боље економије, као основом за стварање боље Србије”, изјавио је председник Српске асоцијације менаџера Милан Петровић.

Неке од компанија које су стипендистима Фонда представиле доступне програме пракси и запошљавања биле су и: Банка Интеза, PwC, Горење, ВИП мобајл, НИС, Филип Морис, Хајникен, Телеком, Књаз Милош, Бамби, McCann група, Хенкел, МК група, Орион телеком, Златиборац, Атлантик група, ПМИ и Роаминг група.

Фонд за младе таленте Републике Србије има за циљ подстицање и вредновање изузетних постигнућа младих талената у различитим областима, у циљу њиховог академског и стручног усавршавања, као и професионалног напретка. Од оснивања Фонда, у августу 2008. до данас, Фонд је стипендирао и наградио више од 15.400 студената и ученика средњих школа.

Српска асоцијација менаџера, која је основана 2006. године у Београду, данас окупља преко 300 чланова и усмерена је на континуирану сарадњу са Владом Републике Србије и њеним институцијама путем заједничких активности које имају за циљ побољшање привредног амбијента наше земље, борбу против сиве економије, подршку развоју предузетништва у Србији, као и едукацији и промоцији менаџерког кадра, са посебним акцентом на младе људе и младе менаџере.

     
Top