Zvanično otvoren jubilarni 30. Ski festival Sporta za sve

Asocijacija Sport za sve Srbije, svake godine tradicionalno u martu mesecu organizuje Zimski festival rekreacije – popularni Ski fest, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije – Ministarstva sporta. Ovogodišnja manifestacija koja obeležava svoj jubilej – 30 godina postojanja, realizuje se na Kopaoniku u periodu od 22-26. marta 2023. godine.

U programskim aktivnostima učestvuje blizu 600 učesnika – sportskih rekreativca, ljubitelja sportova na snegu, sportskih organizacija i stručnjaka, članova granskih Sindikata i zaposlenih u firmama i lokalnim samoupravama iz: Rumunije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije, koji borave u Ski centru Kopaonik sa smeštajem u hotelima Grand, Angella, Viceroy i Club A.

Pred početak Tehničke konferencije, 22. marta 2023. godine, u sali Kopaonik hotela Grand, organizovana je najava programa Ski festa kojoj su prisustvovali: Ministar sporta Republike Srbije gospodin Zoran Gajić, predsednik i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i Goran Marinković, generalni direktor Transnafte gospodin Bogdan Kuzmanović, predsednik i generalni sekretar odbojkaškog Saveza Srbije Đula Mešter i Ivan Knežević,  MK Mountain Resort – hotela Grand, i drugi predstavnici nacionalnih, regionalnih i lokalnih sportskih organizacija, visokoškolskih ustanova, partnera sponzora i ostali učesnici festivala.

Predsednik Asocijacije Sport za sve Branko Vujović pozdravio je sve prisutne i poželeo dobrodošlicu na jubilarni 30. Ski festival sporta za sve, produkt 70-godišnje programske tradicije, koji od početka festivala do danas neguje međunarodni karakter. Gledajući uticaj koji ovaj festival ima na unapređenje javnog zdravlja, Ski fest je postao evropski brend o čemu svedoči i činjenica da je Međunarodni Olimpijski Komitet – IOC u dva navrata bio generalni pokrovitelj, kao i da je 2018. godine Asocijacija bila domaćin 14. Evropskih Kompanijskih zimskih sportskih igara na Kopaoniku. Ski fest je ove godine i centralni događaj Balkanske Asocijacije radničkog sporta – BAWS, kojom u ovom mandatu predsedava Vujović.

„Programe Asocijacije ne bi bilo moguće realizovati bez podrške Vlade Republike Srbije – Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije. Prateći Misiju AKTIVNA SRBIJA 2030, Asocijacija kroz fizičku aktivnost promoviše i porodične vrednosti, podiže svest o očuvanju životne sredine, što utiče na pobljšanje kvaliteta života građana“ – rekao je Vujović.

Predsednik Asocijacije Sport za sve uručio je priznanje Ministarstvu sporta Republike Srbije – ministru Zoranu Gajiću, za doprinos realizaciji programa u oblasti sportske rekreacije i sporta u firmama.

„U Ministarstvu sporta postoji veliko razumevanje i podrška za sve programe koje Asocijacija realizuje, a čiji je glavni cilj rekreacija građana. Velika je važnost međusektorske saradnje, neophodno je da posmatramo fizičku kulturu tj. sport kao celinu, bavljenje rekreacijom i samim tim korišćenje programa Asocijacije potrebno je postaviti kao temelj u školskim ustanovama od najranijeg uzrasta“ – rekao je ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić.

Ministar je naveo i primere saradnja medicinskih radnika i profesora Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u borbi za prevenciju širenja nezaraznih bolesti.

„Asocijaciji je poveren važan segment za koji je zaduženo Ministarstvo sporta – oblast rekreacije stanovništva koje se ne bavi vrhunskim sportom. S toga, naš zajednički cilj bi bio da još više građana motivišemo da budu aktivni i podržimo realizaciju još većeg broja festivala ovog karaktera“ - zaključio je Ministar nakon čega je proglasio jubilarni 30. Ski festival sporta za sve otvorenim. 

Usledila je tehnička konferencija, koju je vodio sportski direktor festivala, dr Dušan Mitić, u okviru koje su izvršene prijave i žreb za takmičarski deo programa – trka u alpskom skijanju, koja startuje 23. marta 2023. godine.

Preko 100 polaznika uzeće učešće u trodnevnom programu edukacije na snegu – besplatnoj školi skijanja, dok će u sali Kopaonik Hotela Grand početi i 10. Međunarodna Naučna konferencija „Antroploški i teoantropološki pogled na fizičke aktivnosti od Konstantina Velikog do danas“, u organizaciji Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Prištini, FIEP Srbije, Asocijacije Sport za sve Srbije, kao i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, Nišu, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci, uz podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije, koju prate sportski stručnjaci – korisnici dozvola za rad u sportu za sve.

Nakon održavanja trke u veleslalomu, učesnici festivala kao i svi gosti skijališta, imaće priliku da uživaju u Sinhronom skijanju, koje su pripremili demo timovi Ski škola „Avanturistički centar“, Ski škola „Nix“ i ski škola „Kopaonik“. Učesnici će u popodnevnim aktivnostima moći da se uključe i u program šetnje na krpljama, kao i takmičenje u pikadu i šahu.

Top