Ušće, Studenica, Kraljevo – trasa šampiona

Kroz srce Šumadije, grada u kome je krunisano sedam srpskih kraljeva po kojima i nosi ime Kraljevo, dolinom Jorgovana, stopama Jelene Anžujske, sa pogledom na misteriozni srednjovekovni grad Maglič, putem heroja čiji duh večno provejava ovim krajem, do ponosnog rudarskog gradića Ušće i lepotice Studenice. Ruta koja inspriše, koja očarava, čija slika svedoči o burnoj i bogatoj istoriji naših prostora, o fascinantnoj prirodi, duhovnom bogatstvu i kulturno-istorijskom dobru koje nema cenu i koje nas obavezuje da čuvamo ono što su naši preci gradili i branili do poslednjeg daha.

Kroz vekove nota viteštva i duhovnog progresa uporedo je imala podršku i u sportskoj istoriji jugozapadnog dela Srbije kroz sve njegove vidove razvoja i oblikovanja. Delegacija Ministarstva sporta Vlade Republike Srbije na čelu sa ministrom Zoranom Gajićem, državnim sekretarom Markom Kešeljom i posebnim savetnikom Dejanom Bojovićem posetila je Ušće, Studenicu i Kraljevo gde su se uverili u jačinu sportskog duha ovog kraja koji je Srbiji dao brojne šampione u raznim sportovima, kako na domaćoj tako i svetskoj sceni.  Domaćin delegaciji Ministarstva sporta u svim mestima bio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, sa pomoćnikom gradonačelnika za sport Milošem Simovićem i rukovodiocem Školske uprave Kraljevo Bojanom Marinković.

Poseta ministra Gajića i njegovih saradnika krenula je iz Ušća, gde su imali susret sa osnovcima u OŠ „Milun Ivanović“, gde su se uverili u zdrav pristup životu mališana kojima su sportisti inspiracija i zvezde vodilje, koji onim što od sportske infrastrukture i „alata“ raspolažu izvlače maksimum i čine sve da se izgrade u lik i delo sportskog heroja. Usledio je odlazak u Studenicu i obilazak Osnovne škole „Stefan Nemanja“ gde su donirani sportska oprema i rekviziti kao što je učinjeno i u Ušću.  

Tokom posete ministar se sastao sa učenicima, nastavnicima, školskim osobljem, predstavnicima sportskih klubova i organizacija. Imao je priliku da čuje o sportsko-obrazovnom iskustvu koje se pruža, kao i o nizu sportskih klubova i vannastavnih aktivnosti koje vode škole u cilju dalje podrške i razvoja dece.

„Bilo je zadovoljstvo posetiti osnovne škole u Ušću i Studenici, gde su me fascinirala deca svojim pogledom na život, zdravlje, entuzijazmom i impresioniran sam posvećenošću osoblja. Mnogo dobrih ideja je izneto i sprovedeno, kao što je više aktivnosti na igralištu, više klubova posle škole. Pored učenja kroz osnovni nastavni plan i program, deca i mladi u školi su uključeni u niz drugih aktivnosti u kojima se stavlja naglasak na važnu ulogu sporta u razvoju deteta. Sport i zdravlje idu ruku pod ruku, nudeći ljudima širom sveta, različitih sposobnosti i uzrasta, šansu za srećniji, zdraviji i produktivniji život“ – istakao je ministar Gajić.

Poseta srcu Šumadije završena je u mestu nastanka moderne srpske države, gradu Kraljevu gde su pre sastanka sa predsednikom Sportskog saveza Aleksandrom Daiševićem obišli sportske terene pod obalom, Atletski stadion i najsavremeniju kuglanu u Srbiji.

„Uspeh leži u dobroj organizaciji, strateškim ulaganjima, rasporedu vremena i želji da se pruži maksimum, a dokaze ovoj tvrdnji imamo upravo u Kraljevu. Sve čestitke gradonačelniku Terziću i njegovim saradnicima na velikom i kontinuiranom radu, posebno pozdravljam prepoznavanje sporta kao pokretačke snage za rešavanje društvene integracije. Razvoj sportske radne snage, ulaganje u razvoj sportsko-tehnoloških rešenja, privredna i ekonomska dobit kroz organizaciju velikih međunarodnih sportskih događaja, rezultat su dualnosti vodećih strktura grada i sporta kao celine i ta dulanost kao što smo videli u Kraljevu mora biti neraskidiva jer ona donosi željeni rezultat u vidu zdravlja nacije i zdrave budućnosti” – zaključio je ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić.

Ministar Gajić kod Arhimandrita Tihona

Delegacija Ministarstva sporta Republike Srbije na čelu sa ministrom Zoranom Gajićem posetili su manastir Studenicu gde su bili gosti igumana arhimandrita Tihona.

Manastir Studenica jeste manastir Srpske pravoslavne crkve. Osnovao ga je 1186. godine srpski župan Stefan Nemanja čije mošti danas počivaju upravo u ovom manastiru. Godine 1206. na mesto igumana dolazi princ Rastko — u monaštvu prvi arhiepiskop srpski, Sveti Sava — i pod njegovim starateljstvom Studenica postaje kulturni, umetnički, medicinski i duhovni centar srpske države.

Manastir Studenica je jedan od prvih srpskih srednjevekovnih manastira koji su se našli na listi UNESKO.

Top