U Rio se ide preko postolja

Iz ovih reči Vanje Udovičića, ministra za omladinu i sport u Vladi Srbije, može se nazreti da dolazi vreme kad će klubovi dobiti gazde.

Pozivanje na strane modele nam neće pomoći, jer oni praktično kao čista privatizacija ne postoje u najvećem broju zemelja. Pre bih to nazvao promenom načina finansiranja klubova, odnosno određenim vidom svojinske transformacije. U Engleskoj su klubovi formirani kao privatni pre 100 ili više godina i to nije putokaz. U Nemačkoj je drugačije, u Španiji takođe, a svuda postoje i izuzeci. Šta će biti srpski model je, baš zbog svoje složenosti, pitanje kojem ova Vlada, pre svega Ministarstvo privrede, koje se i bavi privatizacijom i Ministarstvo sporta, pristupa vrlo odgovorno. Sagledavamo sve aspekte, kako bi se došlo do najboljeg rešenja. Mi smo tu da pomognemo i zaštitimo sport, ali i da iz srpskog sporta uklonimo sve nepravilnosti i sprečimo zloupotrebe.

Koji Vas nedovršeni poslovi iz 2014. čekaju u sledećoj?

Uradili smo dosta toga u 2014. Neke stvari su prolongirane isključivo da bi se bolje završile. Ovo je rekordna godina po broju medalja. Usvojili smo strategiju sporta za period 2014-18, nacrt Zakona o sportu biće završen početkom godine i nastojaću da se nađe u Skupštini na proleće. Završena je prva faza izgradnje Atletske dvorane, u toku su pripreme za drugu fazu. Usvojen je i Zakon o sprečavanju dopinga u sportu.

Usporeno je i donošenje Zakona o privatizaciji?

Temeljno smo radili i radimo jer je problem izuzetno složen. Da je lak, ne bi nas ovo sačekalo. Razlozi zbog kojih je neophodno ovaj postupak sprovesti i zbog kojih se to nije uradilo vrlo su poznati već godinama unazad. Svi su to dosad izbegavali. Mi smo pokrenuli stvari. Uradili evidenciju klubova, konsultovali smo više od 50 stručnjaka - od vodećih saveza do sportskih funkcionera i univerzitetskih profesora, najšire sportske javnosti i uradili ogroman posao, a sve s ciljem da se pronađe najbolje rešenje.

Kupovali ste iskustva, tražili rešenje za nas?

Koristili smo i praksu iz okolnih zemalja koje su prošle tranziciju, analizirali pozitivne aspekte, ali i tuđe greške. Takođe, ispitivali smo i potencijalnu zainteresovanost kako stranih, tako i domaćih investitora koji su spremni da investiraju u sistem sporta.

Letos ste ljudima iz Zvezde i Partizana dali 10 dana da se izjasne o privatizaciji?

Jesam, kao i najširem krugu predstavnika sistema sporta i to u više navrata i putem usmenih razgovara i sa molbom da dostave pisana mišljenja i predloge. Najveći broj, gotovo svi, pa i Zvezda i Partizan izjasnili su se za neki vid profesionalizacije, za koji je uslov sprovesti postupak privatizacije, odnosno svojinske transformacije. Naravno, svako traži najbolje rešenje za sebe. U svakom slučaju, izvori i način finansiranja klubova će biti promenjeni, Vlada je preuzela na sebe da to reši i to će se dogoditi jer je postojeći sistem dugoročno neodrživ.

Kako tumačite izjavu Aleksandra Vučića o otporima privatizaciji?

Moj posao je da radim. Kao sportista sam naučen upornosti i disciplini, kao i maksimalnoj posvećenosti ciljevima tima. A cilj ove Vlade jeste da sistem sporta učini boljim i to ćemo uraditi. Svi smo svesni da ovako više ne može. Posebno kada je u pitanju trošenje novca građana Srbije za sport i klubove. Profesionalizacija je neophodna ako želimo da trajemo i ako želimo da nas sport i dalje čini ponosnim.

Tomislav Karadžić kaže “ministar je putovao, gledao, ali očekujemo energičniji korak ka privatizaciji”?

Drago mi je što je predsednik FSS prepoznao trud Ministartsva. Ipak, mislim da njegova poruka nije upućena nama, nego nekom drugom, jer svi znaju kolike smo pomake napravili u sportu i da je ove godine osvojen rekordan broj medalja u čemu svakako ima i zasluga države koja je finansirala uprkos teškoj finansijskoj situaciji 96 saveza.

Upućena je, dakle, Zvezdi, Partizanu...

Ne bih licitirao kome je upućena, siguran sam da će oni kojima je upućena da se prepoznaju. Kako god, ne vidim u tome primedbu na naš račun. Svako može da kaže šta misli, a FSS učestvuje u pripremi i aktivan je partner u iznošenju stavova i predloga o načinu na koji će klubovi raditi i živeti za ubuduće, kao jedan od svako najvećih saveza, ali i saveza kojima je rešenje pitanja privatizacije izuzetno važno kako bi se fudbal u Srbiji sačuvao i unapredio.

Da li je Zvezda propustila priliku da unovči promenu imena stadiona?

Klubovi su nezavisni u odlučivanju. To je stvar Zvezde. Za porodicu Rajka Mitića ovo je velika čast i ja im na tome čestitam.

Koji Vas je sportski uspeh najviše oduševio u 2014?

Najteže je bilo, a na kraju najslađe, na vaterpolo prvenstvu Evrope u Budimpešti. To je deo mene, ali nisam subjektivan - jednako me je radovalo svih 29 medalja u deset sportova i to što raste broj disciplina koje nas usrećuju!

Ciljevi u 2015?

Nova godina je predolimpijska i cilj ja da što više sportista izbori plasman u Rio. Do toga se dolazi medaljama na evrpskim i svetskim prvenstvima, što su polazni, ali svakako i sami po sebi veliki ciljevi. I naravno, što više novih, odnosno rekonstruisanih sportskih objekata.

Novak pomerio granice mogućeg

Uoči Nove godine Vanja Udovičić ima poruku za mlade sportiste i one koji to žele da budu.

Đoković je naš ponos i globalni ambasador Srbije, a svet je rekao svoje time što ga je proglasio za najboljeg na planeti. Za mene je velika stvar i to što su u našim izborima pobeđivali kajakašica i rvač, jer će to privući klince u sport. Đokovićeva misija je što je pomerio granice i dokazao da Srbija može da iznedri apsolutno najboljeg na svetu. Bitno je da za njim ide mnogo malih ili potencijalnih Đokovića.

Cifre o 2014. iz ministrovog notesa

  • 560 sportista redovno dobija isplate po osnovu nacionalnih priznanja
  • 360 stipendija podeljeno kategorisanim sportistima
  • 96 saveza se finansira direktno iz budžeta MOS-a

Trenutak za pamćenje u Vršcu

Trenutak za pamćenje u 2014. zbio se, po Udovičiću, u Banatu.

Najviše mi je prijalo kada se po otvaranju atletske dvorane u Vršcu u istom danu pedesetoro dece prijavilo da trenira. Vršac će postati trenažni centar za vrhunske sportiste i rekreativce, što pokazuje koliki je značaj infrastrukture u sportu.

Izvor: Blic

Top