Susret ministra omladine i sporta Udovičića sa slovenačkim ministrom sporta

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sastao se danas sa slovenačkim ministrom obrazovanja, nauke i sporta dr Jernejem Pikalom, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti sporta. Udovičić je iskoristio priliku da slovenačkom kolegi čestita na dobroj organizaciji Eurobasketa 2013.

Ministri Udovičić i Pikalo razgovarali su o više značajnih tema koje mogu doprineti saradnji u oblasti sporta između Slovenije i Srbije. Srpski ministar je istakao da je naša zemlja spremna da aktivno učestvuje u formiranju regionalne univerzitetske lige i da bi jedno takvo takmičenje doprinelo, ne samo razvoju sporta, već i vraćanju sportske kulture među omladinom na mesto koje je nekada zauzimala.

„Usaglasili smo se da je regionalna liga u univerzitetskom sportu odlična ideja jer sport ne može da se razvija i da ide dalje kada nema konkurencije. Inicijativa je da se napravi liga koja će pokriti celu bivšu Jugoslaviju i da se kroz univerzitetski sport pokaže omladini da obrazovanje i sport mogu da idu jedno s drugim“, poručio je Vanja Udovičić.

On je istakao spremnost Srbije da svoje kapacitete stavi na raspolaganje slovenačkim sportistima koji bi kod nas mogli da dolaze na pripreme, posebno u onim sportovima u kojima je Srbija lider, poput tenisa, vaterpola, odbojke. Slovenija bi srpskim sportistima pomogla u onim sportovima u kojima je ona bolja, kao što je, na primer, skijanje.

Dogovor koji su srpski i slovenački ministar sporta postigli na današnjem sastanku je da se, kroz razmenu znanja i iskustva i stavljanju na raspolaganje sportskih kapaciteta za pripreme sportista, poboljša saradnja u vrhunskom sportu.

Ministar Udovičić predložio je i formiranje radne grupe koja bi pronašla način kako da se kroz veće aktiviranje sportskih saveza unapredi briga za profesionalne sportiste koji su strani državljani, a profesionalno su angažovani u Srbiji, odnosno Sloveniji. Cilj ove inicijative je da sportisti ne budu prepušteni sami sebi, već i da savezi brinu o njima.

Top