Program ,,Moja prva plata” - Podrška mladima

Vlada Republike Srbije pokrenula je program ,,Moja prva plata” https://mojaprvaplata.gov.rs/ , kako bi se podstaklo osposobljavanje mladih za rad i  pružila podrška privredi u rešavanju problema nedostatka kadrova. Priliku da steknu radno iskustvo, kao i potencijalno buduće zaposlenje, dobiće 10 hiljada mladih, u šta će država, koja prepoznaje značaj i važnost ulaganja u mlade, investirati 2 milijarde dinara. Prijavljivanje za mlade ljude koji su zainteresovani da počnu svoju radnu karijeru počinje 8. oktobra i traje do 8. novembra.

Tim povodom je organizovan sastanak na kom su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež razgovarali sa predstavnicima udruženja mladih o politici i programu zapošljavanja mladih.

Program ,,Moja prva plata” je namenjen mladima sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva. Mladima sa završenim srednjim obrazovanjem obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 20 hiljada dinara, dok za one sa završenim visokim obrazovanjem ona iznosi 24 hiljade dinara.

Poziv za poslodavce za učešće u programu objavila je Nacionalna služba za zapošljavanje, u avgustu, a na njega je pristiglo više od 10 hiljada prijava zainteresovanih kompanija, koje su oglasile približno 17 hiljada pozicija za 28 hiljada radnih mesta. 

Više od 70 odsto pozicija koje su kompanije prijavile dostupno je za kandidate sa završenom srednjom školom, a prijave poslodavaca stigle su iz čitave Srbije, iz kompanija različitih delatnosti i obima.

Sve informacije o programu, načinu prijavljivanja i oglašenim pozicijama za koje poslodavci traže mlade možete pronaći na portalu „Moja prva plata”, https://mojaprvaplata.gov.rs/ .

Top