Olimpijski komitet Srbije izabrao najuspešnije sportiste, timove i trenera Srbije u 2022. godini

Po 29. put za redom, Olimpijski komitet Srbije proglasio je dobitnike prestižnih priznanja za 2022. godinu na svečanosti koja je održana u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Titulu najuspešnijih sportista za 2022. godinu poneli su atletičarka Ivana Vuleta i rvač Zurabi Datunašvili, dok su za najuspešnije timove proglašene ženska odbojkaška i muška reprezentacija Srbije u basketu 3x3. U novoj kategoriji, koja je ove godine uvedena, titulu najuspešnijeg sportiste u timskim sportovima ponela je odbojkašica Tijana Bošković. Najuspešniji mladi sportista je po drugi put uzastopno atletičarka Adriana Vilagoš, dok je prestižno priznanje za najuspešnijeg trenera Srbije po četvrti put poneo Dragan Gale Jović.  Priznanje “Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić” za doprinos olimpizmu i jačanje olimpijskog pokreta ove godine dodeljeno je gospodinu Dušanu Maraviću.

U svom obraćanju predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković osvrnuo se prvenstveno na uspeh koji su ostvarili naši sportisti u 2022. godini osvojivši veliki broj medalja na svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim disciplinama.

“Na kraju svake godine obraćajući vam se sa ovog mesta pomislim da će naredne godine biti teško nadmašiti godinu koja je ostala iza nas. I svake sledeće godine iznova imam razloga za zadovoljstvo, jer sam u prilici da stojeći ovde pred vama konstatujem da je godina koja je na izmaku, bila dobra za naš olimpijski sport. I tako je bilo i ove, 2022. godine – prve godine u novom olimpijskom ciklusu za Pariz 2024. Zaista, 2022. godina bila je veoma uspešna u sportskom smislu za našu Srbiju. Jer kako drugačije, osim uspehom, nazvati ovoliko osvojenih medalja sa svetskih i evropskih prvenstava u olimpijskim disciplinama u ovoj godini. Za jednu malu zemlju kao što je Srbija, ovo je gotovo neverovatan uspeh. “, istakao je Maljković na početku obraćanja.

Predsednik Maljković obratio se sportistima koji su večeras poneli titulu najuspešnijih u našoj zemlji izjavivši: “Dragi sportisti, vi koji ste nam doneli mnogo radosti prethodne godine, a koji ćete večeras da se okitite titulama najuspešnijih u Srbiji, treba da znate da ste ovu nagradu dobili na osnovu kriterijumskih rezultata koje ste ostvarili u prošlosti. Ali, ovo treba da bude motiv da u narednim godinama ostvarite još veće uspehe. Vi to možete i vi ste za to spremni!“ Tom prilikom, predsednik Maljković je istakao da je neophodna iskrena i snažna podrška pravih i pouzdanih partnera da bi Olimpijski komitet Srbije bio siguran oslonac sportistima, njihovim trenerima, ali i nacionalnim granskim savezima iz porodice olimpijskih sportova. Posebno je istakao punu koordinaciju i potpuno razumevanje sa najvažnijim partnerom Olimpijskog komiteta Srbije, a to je Ministarstvo sporta Republike Srbije.

“Saradnja koju je Olimpijski komitet Srbije do sada imao sa resornim ministarstvom je bila kvalitetna, što i ostvareni rezultati uostalom govore, ali sam siguran da su se sa dolaskom gospodina Zorana Gajića na mesto ministra sporta, stvorile mogućnosti da se naš sport kroz sinhronizovani rad naše dve kuće, podigne na još viši nivo. Upravo je ovo i dobra prilika da gospodinu Gajiću poželim mnogo uspeha na poziciji ministra sporta uz uveravanje da će u Olimpijskom komitetu Srbije imati podršku i kvalitetne saradnike“.

Predsednik Maljković podsetio je da se nalazimo na polovini tekućeg olimpijskog ciklusa za Olimpijske igre u Parizu, što znači da smo već daleko odmakli u kvalifikacioni ciklus za predstojeće Igre u gradu svetlosti. Pored toga, naše najbolje sportiste naredne godine očekuje nastup na 3. Evropskim igrama, a naši najbolji mladi sportisti će imati prilike da odmere snage sa svojim vršnjacima tokom zimskog i letnjeg Evropskog olimpijskog festivala mladih.

“Za uspešne nastupe na ovim takmičenjima, našim sportistima biće potrebna nepodeljena, bezuslovna i sveobuhvatna podrška svih činilaca u sistemu sporta Srbije i ja sam uveren da ta podrška neće izostati. Dragi gosti, sport ne priznaje stare zasluge, ali zahteva obeležavanje i proslavu ostvarenih uspeha. I ja vas pozivam da upravo to uradimo večeras. Uživajte u uspesima naših sportista, a od sutra se svi vraćamo na naša radna mesta da budemo uz naše sportiste i u porazima i u uspesima”, završio je svoje izlaganje predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Prisutnima na svečanosti obratio se i ministar sporta, gospodin Zoran Gajić koji je izjavio: „Biti ministar sporta u zemlji kakva je Srbija velika je čast, obaveza ali i zadovoljstvo. Srbija je sportska nacija u iskonskom smislu te reči, zemlja gde se prati reprezentacija u svakom sportu, zemlja u čije ime je posebna privilegija stajati na pobedničkom postoju, ljubiti medalju, grb i zastavu na dresu. Osvojenih 11 medalja u 2022. godini u elitnim, olimpijskim sportovima, pravi su pokazatelj naše snage. Šest osvojenih zlatnih medalja pravi su pokazatelj naše borbe, inata, timskog duha i kvaliteta. Sa velikim očekivanjima gledam ka Parizu 2024. godine sa realnom željom i nadom da ponovo pomerimo limite i postavimo nove rekorde. Veoma sam srećan zbog formiranja Nacionalnog saveta za sport Republike Srbije jer ćemo tretirati sport kao jednu veliku integralnu celinu. Nemerljiv je tu doprinos Olimpijskog komiteta Srbije i velikog stručnjaka, mog prijatelja Bože Maljkovića. To je samo jedna od stvari koje radimo zajedno sa Olimpijskim komitetom, jer svi mi sportski ljudi imamo jedan način razmišljanja - da bez obzira na rezultate koje imamo, koji nisu mali, da uvek gledamo šta možemo bolje da uradimo“.

Top