Održan Mali sajam sporta u Smederevskoj Palanci

Prvi Mali sajam sporta u 2023. godini održan je u Smederevskoj Palanci u organizaciji Sportskog saveza Srbije, Ministarstva sporta, Palanačkog sportskog saveza i Opštine Smederevska Palanka. Ova Opština dokazala je da je grad sportista sa velikim brojem učesnika Malog sajma, preko 500 đaka i preko 100 mladih sportista. 

Ministar sporta Zoran Gajić poslao je snažnu poruku učenicima i sportistima:

“Biti aktivan u detinjstvu je od vitalnog značaja za dugoročno blagostanje i fizičko i mentalno zdravlje. Fiskulturna sala Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Smederevskoj Palanci na prvom Malom sajmu sporta 2023. prepuna dece, aktivnih mladih sportista, još uvek školaraca ali velikih i već izgrađenih šampiona, poput tri devojčice karatiskinje koje su šampionke Balkana sa svojih devet leta, potvrda su da je budućnost srpskog sporta svetla. Prizor koji raduje, osvaja, ostavlja pozitivan osećaj i inspiriše sve nas da dalje radimo još bolje i jače za našu decu i našu Srbiju. U poslednjih deset godina ulaganja u sport u Srbiji su velika i nikad veća zahvaljujući pre svega našem predsedniku Aleksandru Vučiću koji sport voli i prepoznaje kao izuzetno značajan faktor našeg društva i života uopšte. Višegodišnji uspesi srpskih sportista širom meridijana nesumnjivo inspirišu dolazeće generaciju i od vitalnog je značaja da se postaramo da imamo strukture u školama i lokalnoj zajednici da to iskoristimo i povećamo učešće za sve pozitivne životne koristi koje ono donosi, da postavljamo nove standarde za osiguravanje da deca i mladi imaju priliku da uživaju u zdravom i aktivnom životu u školi i van nje” – rekao je ministar Gajić.

Predsednik Opštine Nikola Vučen pozdravio je mališane i buduće šampione:

“Posebno mi je zadovoljstvo što su sa nama danas  ministar sporta Zoran Gajić, predsednik SSS Davor Štefanek, kao i veliki broj mališana iz osnovnih škola, vrtića i sportskih klubova iz naše opštine. Naši mali sportisti sa svojim trenerima su danas predstavili  sportske discipline, a ujedno su bili u prilici da čuju dosta poučnih saveta od šampiona kakvi su naši današnji gosti. Palanka je Opština koja je iznedrila mnoge poznate  i uspešne sportiste i sportske radnike. Ovde ima preko šest stotina dece i siguran sam da među njima ima novih šampiona. Lokalna samouprava je tu da našoj deci omogući što bolje uslove za zdravo odrastanje, i zato, ulažemo i ulagaćemo u razvoj sporta u našoj opštini”.

Mali sajam sporta svečano je otvorio predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek “Danas sam izuzetno srećan jer imam priliku da se družim sa decom, budućim šampionima. Kada kažem šampionima, ne mislim samo na sportske šampione, već šampione i pobednike u svim životnim disciplinama i prilikama koje ih tek očekuju. Deca nas podsećaju koliko je važno gajiti ljubav prema onome što rade kako bi svakodnevno bili bolji i uspešniji. Biti jači, brži, spretniji i veštiji ...u najvažnijem takmičenju, a to je takmičenje sa samim sobom. Siguran sam da svi sanjaju velike i lepe snove. Važno je da znaju da se snovi ispunjavaju samo ako se od njih nikada ne odustaje. Verujem da će Sportski savez Srbije i Ministarstvo sporta nastaviti da promoviše sport i obezbeđuje što bolje uslove za mlade” - poručio je Štefanek.

Ministar Zoran Gajić jedan od najtrofejnijih odbojkaških trenera sveta i osvajač olimpijskog zlata, Davor Štefanek olimpijski i svetski šampion u rvanju i državni sekretar Marko Kešelj proslavljeni srpski košarkaš družili su se sa decom i razgovarali na temu "Kako se postaje Šampion", a mališani su svojim brojnim pitanjima pokazali kolika je njihova želja da postanu šampioni. 

Sa predškolcima su vežbali instruktori Saveza za predškolski sport i fizičko vaspitanje u okviru akcije "Sport je važan da bi bio zdrav i snažan", za edukativni deo bila je zadužena direktorka Antidoping agencije Republike Srbije dr Milica Vukašinović Vesić, o značaju dijagnostike u pripremi sportista govorio je prof. Srđan Marković. Sve klubove koji su imali prezentaciju svog sporta obišli su predstavnici Ministarstva sporta, Sporetskog saveza Srbije, lokalne samouprave i Palanačkog sportskog saveza - ministar Zoran Gajić sa državnim sekretarom Markom Kešeljem, posebnim savetnikom Dejanom Bojovićem i šefom kabineta Jovanom Kneževićem, predsednik SSS Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković, predsednik opštine Nikola Vučen, predsednik Palanačkog ss Mario Didanović i sekretar Danilo Labus. Obilaskom rukometnih, džudo, karate, košarkaških, odbojkaških, streljačkih, fudbalskih i atletskih poligona Smederevska Palanka je pokazala da je pravi sportski grad.

Top