Mladima neophodno više karijernog vođenja i savetovanja

U uvodnom obraćanju učesnicima skupa ― karijernim praktičarima, nastavnicima, predstavnicima kancelarija za mlade, udruženja i institucija, pomoćnik ministra za omladinu u okviru Ministarstva omladine i sporta Snežana Klašnja istakla je značaj daljeg razvoja usluga karijernog vođenja i savetovanja po zapošljivost mladih.

Snežana Klašnja, Euroguidence

Ključna tema konferencije bila je dalji razvoj sistema karijernog vođenja i savetovanja sa posebnim fokusom na srednje obrazovanje i mogućnosti korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija  u karijernom vođenju (vebinari, skajp konferencije i seminari, internet kurs za nastavnike i sl.).

Snežana Klašnja, Euroguidence

Iako je sistem karijernog vođenja uspostavljen, samo 19% mladih koristilo je neku od usluga, rezultati su poslednjeg istraživanja o položaju i potrebama mladih koje sprovodi ovo ministarstvo. Još više zabrinjava činjenica da je terirorijalna rasprostranjenost i dostupnost usluga daleko lošija u regionu Šumadije i Zapadne Srbije gde se samo 2,4% mladih susrelo sa karijernim uslugama u poređenju sa 33% u Beogradu.

Ministarstvo omladine i sporta je u novoj Nacionalnoj strategiji za mlade i Predlogu nacionalnog programa zapošljavanja mladih do 2020. godine posvetilo dosta pažnje karijernom vođenju. Merenje efekata pruženih usluga karijernog vođenja i savetovanja potvrđuju da je karijerno vođenje u direktnoj relaciji sa boljom zapošljivosti i da se svako ulaganje u ove usluge dugoročno isplati.

Snežana Klašnja, Euroguidence

Na konferenciji su gostujući eksperti predstavili dostignuća Hrvatske na ovom planu, koncept učenja na radnom mestu uz navođenje različitih oblika koje on podrazumeva i istakli značaj podizanja svesti donosilaca odluka o dugoročnoj koristi za društveni i ekonomski razvoj koje donosi ulaganje države u karijerno vođenje i savetovanje.

Top