Ministar Udovičić na Info sesiji o sportskoj komponenti Erazmus+ programa

Ministarstvo  omladine i sporta i Fondacija „Tempus" organizovali su Info sesiju o sportskoj komponenti Erazmus+ programa Evropske unije, na kojoj je bio prisutan i ministar Vanja Udovičić. Na Info sesiji su učestvovali i ambasador Delegacije EU u Srbiji, Nj. E. Sem Fabrici, kao i Marija Filipović-Ožegović, upravnica Fondacije Tempus.  Tom prilikom ministar omladine i sporta pozvao je prisutna sportska udruženja da se prijave na konkurs za projekte koje finasira EU.

“Od prošle godine Srbija je u mogućnosti da aplicira za dodatna sredstva koja su omogućena preko Erazmus+ programa i Tempus fonadacije. Od kada smo kao zemlja dobili poverenje od Evropske unije i postali punopravni član, možemo da se pohvalimo da su u prethodnih godinu dana 34 organizacije uspele da omoguće dodatna sredstva. Danas smo imali priliku da informišemo ostale organizacije, kako da dođu do dodatnih sredstava i na koji način svi mi zajedno možemo da pomognemo celokupnom sistemu sporta. ” – rekao je ministar Udovičić.

Ministar omladine i sporta je još istakao da je Srbija zemlja sporta, i da je poznata u svetu po uspesima koje naši sportisti ostvaruju u različitim sportovima, i izrazio želju da takve rezultate postižemo i u evropskim programima.

„Smatram da kroz ovakve sesije i mogućnosti informisanja, pomažemo celokupnom sportu da se unapredi i da ulažemo više u rekreativni sport, zdravstvene komponete i menjanje svesti da je neophodno da se bavimo sportom. Značaj sporta je nemerljiv, danas uložen jedan dinar u sport, sutra su tri dinara manje za zdravlje. Želim da se zahvalim Tempus fondaciji i ambasadoru Semu Fabriciju, koji je omogućio da naše sportske organizacije budu rame uz rame sa najvećim sportskim ogranizacijama u EU. Srbija je u prethodne tri godine kroz omladinsku komponetu pokazala da je lider u regionu, da smo povukli preko 50 odsto sredstava i dali izazov sistemu sporta. Mi u sistemu sporta navikli smo da se takmičimo i želja nam je pokažemo da kao i u omladinskom, možemo da budemo lideri i u sportskom sektoru.“- zaključio je ministar Udovičić.

 

Top