Ministar Udovičić dodelio stipendije studentima u Novom Sadu

Dodeljene 393 stipendije
Fonda za mlade talente „Dositeja“

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, uz prisustvo gradonačelnka Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Pokrajinske vlade Vojvodine Igora Mirovića, svečano dodelio 393 ugovora o stipendiranju za najuspešnije studente – stipendiste Fonda za mlade talente Republike Srbije „Dositeja“.

Od 2014. godine Fond za mlade talente dodelio je 2.033 stipendija studentima završne godine osnovnih, integrisanih i master akademskih studija na Univerzitetu u Novom Sadu.

Uz srdačne čestitke mladim studentima, ministar Udovičić naglasio je da su stipendije jedan od primarnih konkretnih načina kojima država potvrđuje najviši nivo posvećenost mladima i jasnu opredeljenost u pružanju najšire aktivne podrške za stvaranje bolje zajedničke budućnosti.

“Uz najdublje poštovanje, želeo bih da se zahvalim roditeljima i profesorima najboljih 393 studenata Univerziteta u Novom Sadu što su, svaki na svoj način, dali izuzetan doprinos u dosadašnjim dostignućima i otvaranju novog horizonta za ostvarenje sposobnosti, kreativnosti, ideja i vizija stipendista Fonda za mlade talente „Dositeja“.  Naši mladi su najlepša sadašnjost i budućnost Srbije, i sa radošću ulažemo u njih jer znamo da su oni stvaraoci i čuvari dobrobiti i prosperiteta našeg društva. U savremenom svetu – znanje je moć – i naš primarni cilj je da putem stipendija pružimo priliku mladima da steknu raznorodna znanja kako bi bili još kreativniji,  konkurentniji i osposobljeniji za dalje usavršavanje i razvoj na ličnom i profesionalnom planu. Time oni postaju oslonac i pokretačka snaga, tvorci čvrste osnove našeg društva budućnosti. Povećanjem broja stipendija za studije u Republici Srbiji na sadašnjih 1.360 nastojimo da na konkretan i koristan način pružimo bezrezervnu podršku države mladim talentima u ostvarenju njihovih ciljeva!“,  izjavio je ministar Udovičić.

„Školovanje je svakodnevna borba sa novim i nepoznatim, a svi ovi mladi ljudi šalju jasnu poruku da su odgovorno i hrabro prihvatili taj izazov. Spremni su da sa svojim znanjem budu konkurentni na tržištu i svjesni su da im ono otvara vrata u život. Fond za mlade talente,  ne samo da nas podstiče da dostignemo svoj profesionalni cilj, već i da razvijamo svoju ličnost.  I koji nas podsjeća da smo, iako se ponekad činimo mali, ipak veliki i značajni.“, izjavila je Nikolina Tomić, studentkinja završne godine osnovnih studija biomedicinskog inženjerstva,  dobitnica stipendije Fonda za mlade talente.

U prethodnih pet godina, na inicijativu ministra omladine i sporta, koji je ujedno i predsednik Fonda, povećan je broj stipendista koji studiraju u Republici Srbiji sa 1.000 na 1.360, a iznos stipendija sa 25.000 na 30.000 dinara. Po Konkursu za stipendiranje najboljih studenata za školsku 2018/19, Fond je dodelio 393 stipendije studentima sa Univerziteta u Novom Sadu – od kojih je 33 ostvarilo uspeh sa prosečnom ocenom 10.00.

“Ono što sam posebno naglasio na nedavnim dodelama ovogodišnjih stipendija u Kosovskoj Mitrovici i Beogradu - i što ne možemo dovoljno puta da ponovimo - jeste da, osim toga što imaju direktan značaj za svakog pojedinca koji ih zasluže, stipendije šalju jednu širu i još važniju poruku svima u našem društvu, a to je da se u Srbiji cene znanje, posvećenost i vredan rad, kao i da će naša država uvek nagraditi naše mlade na adekvatan način za njihovu istrajnost u ostvarivanju pravih ciljeva! Našim najboljim studenima želim neicrpnu energiju i inspiraciju, srećno stvaralaštvo i nepokolebljivu volju na putu ka ostvarenju njihovih ideala!“ zaključio je ministar Udovičić.

 

Top