Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić se sastao sa novom ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Istaknuta važnost još intenzivnije saradnje u oblastima omladine i sporta za dalji razvoj odnosa prijateljskih zemalja

Danas je u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije održan sastanak ministra Vanje Udovičića sa novoimenovanom ambasadorkom Narodne Republike Kine Nj.E. Čen Bo, šeficom političkog odeljenja ambasade Ćen Sjangun i atašeom Šen Lin. Tokom sastanka je vođen konstruktivan razgovor na temu važnosti još dinamičnijeg i sveobuhvatnijeg razvoja aktivnosti i programa u oblastima omladine i sporta za odnose naših prijateljskih zemalja i naroda.

U tom smislu, istaknuta je potreba da se uskoro potpiše novi Memorandum o razumevanju i saradnji u ovim oblastima, što bi obema stranama omogućilo da iskoriste bliske odnose, referentnost i stručnost svojih kadrova, institucija i organizacija kako bi se otvorila nova perspektiva za njihove uspehe i napredak. Naglašena je važnost sprovođenja programa, poseta i razmena korisnih za omladinu i studente, proširenja aktivnosti Fonda za mlade talente Republike Srbije u pogledu pružanja mogućnosti najboljim studentima iz Srbije za stručno usavršavanje na vodećim univerzitetima u NR Kini, i omogućavanje češćeg i brojnijeg prisustva mladih iz Kine na kulturnim, stručnim i zabavnim manifestacijama po kojima je Srbija prepoznata u Evropi i svetu.

Uz napomenu da sve veći broj naših sportista i stručnjaka nastavlja svoju karijeru u NR Kini, naglašena je važnost komplementarnosti sistema sporta u obe države – veoma povoljne za dalju razmenu iskustava i stručnih znanja iz pripremnih, takmičarskih i organizacionih segmenata sporta na svim nivoima. Sagovornici su predložili za dalje razmatranje i korišćenje odličnih uslova koje nude sportski centri i kampovi u Srbiji, pripreme naših takmičara za predstojeće Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu (Bejžingu) i stručno-tehnološku saradnju i investicije u razvoj sportske infrastrukture u Srbiji.

„Veoma sam zadovoljan sadržajnim i konstruktivnim razgovorom sa ambasadorkom Čen Bo sa ciljem intenziviranja bilateralne saradnje u oblastima omladine i sporta, koje imaju posebnu važnost za odnose Republike Srbije i Narodne Republike Kine. Opšta stručnost, tradicija uspeha, raznovrsna iskustva i resursi i ostali aspekti kojima se odlikuju obe strane predstavljaju potencijal za najviša dostignuća i rezultate. Nastojaćemo da učinimo sve kako bi naše institucije, organizacije, timovi i pojedinci ostvarili zapaženu i trajnu saradnju  – koja bi pozitivno uticala i na druge oblasti od interesa za obe države. Time ćemo još više produbiti odnose Srbije i Kine - za lepšu, bolju i uspešniju budućnost naše omladine, sportista i sportskih poslenika!“ izjavio je ministar Udovičić ovim povodom.

 

Top