Krenuli razgovori s privrednicima o zapošljavanju mladih

„Ako želimo uspešno da rešimo problem nezaposlenosti moramo više da slušamo glas privrede. To je apsolutni prioritet Vlade Srbije. Zato smo pokrenuli razgovore sa privrednicima, kako bismo se s njima kao sa poslodavcima, iz prve ruke, upoznali sa njihovim kadrovskim potrebama i zajednički kreirali set mera koje će omogućiti povećanje zaposlenosti mladih“, poručio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić nakon razgovora s direktorom novopazarske fabrike „Maksers“ koja zapošljava mahom mlade ljude.

Prema ministrovim rečima, praksa je pokazala da često ima otvorenih radnih mesta, koja ne mogu biti popunjena mladima jer ne ispunjavaju uslove ili im nedostaju određena znanja i iskustva. „Upravo zato, želimo da nam predstavnici privrede kažu šta je to što je neophodno da bi oni zapošljavali mlade, kakve obuke ili neformalno obrazovanje su neophodni mladima da bi se kvalifikovali za posao. Ako želimo da povećamo konkurentnost mladih i smanjimo nezaposlenost među tom populacijom ključno je uskladiti i formalni i neformalni sistem obrazovanja s realnim potrebama privrede“, kazao je ministar Udovičić.

On je istakao da mladi svojom željom za napredovanjem i dokazivanjem doprinose napretku svake kompanije koja im pruži šansu. „Drugi set mera za koje se Vlada opredelila odnosi se na podsticanje preduzetničkog duha, odnono omogućavanje uslova da mladi započnu sopstveni biznis. Jasno je da je nezaposlenost najveći problem društva. Sve što država radi, radi da bi to bilo rešeno. Želimo da stvorimo jednake šanse za mlade u svim delovima Srbije, a to je moguće samo uz snažnu saradnju sa privredom“, rekao je Vanja Udovičić.

 
Top