Fond za mlade talente učestvuje na Putujućem studentskom sajmu u Beogradu i Novom Sadu

U saradnji sa „Campus France“, francuskom agencijom koja se bavi promocijom francuskog visokog školstva, mobilnošću i prijemom inostranih studenata, Francuski instituti iz zemalja Zapadnog Balkana organizuju novi „Putujući studentski sajam“ na kojem će i ove godine Fond za mlade talente Republike Srbije predstaviti program stipendiranja.

„Putujući studentski sajam“ biće održan u Rektoratu Univerziteta u  Beogradu, u sredu 23. oktobra 2019. godine od 9.30 do 16.30 časova (adresa Studentski trg 1) i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, u četvrtak 24. oktobra 2019. godine od 10 do 15 časova (adresa Dr Zorana Đinđića 2, Novi Sad).

Sajam će okupiti predstavnike francuskih univerziteta „Sciences-PO“, „École Polytehnique, INSA“ iz Ruana, „CESI“, „Université Claude – Bernard Lyon I“, „IUT de Montpellier“ (Univerzitetskog tehnološkog instituta iz Monpeljea), rukovodioce frankofonih studijskih programa u Srbiji i na Balkanu, kao i sve važne univerzitetske aktere iz svih zemalja učesnica.

Studenti će imati mogućnost da prisustvuju prezentacijama raznih programa stipendija kao i tematskim predavanjima i dobiju sve korisne informacije o studijama u Francuskoj kao i o frankofonim studijskim programima na Balkanu. Predstavnici francuskog i srpskog visokog obrazovanja imaće mogućnost za umrežavanje kroz direktne susrete i razmene.

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji će na Sajmu otvoriti i novi konkurs za dodelu stipendija Vlade Republike Francuske za univerzitetsku 2020/2021. godinu koji će trajati do 18. marta 2020. godine.Francuska je četvrta zemlja na svetu i prva neanglofona zemlja za koju se odlučuju inostrani studenti. Sa 3.500 visokobrazovnih ustanova, 1.680 programa na engleskom jeziku, 270 doktorskih škola, multidiscplinarnim i inovativnim studijskim programima, brojnim nagradama i medaljama vezanim za naučna istraživanja Francuska je i jedna od omiljenih destinacija za studije kada su u pitanju studenti iz Srbije.

Svake godine oko 800 studenata iz Srbije odabere Francusku za početak ili nastavak svog školovanja. Vlada Republike Francuske svake godine stipendira oko 50 najboljih srpskih studenata na svojim brojnim prestižnim visokoobrazovnim ustanovama.

Od ukupnog broja stipendija (4.332) koje je Fond za mlade talente dodelio od 2008. godine do danas, 321 stipendija je dodeljena studentima koji su u Francuskoj nastavili akademsko usavršavanje na master i doktorskim studijama po Konkursu za stipendiranje najboljih studenata studija drugog i trećeg stepena na univerzitetima zemalja članica Evropske unije i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i na vodećim svetskim univerzitetima.

Takođe, Fond ima zaključen Protokol o saradnji sa Francuskim institutom i Ambasadom Francuske u Srbiji na osnovu kog je više od 80 stipendista Fonda koji su upisali ili nastavili studije u Francuskoj postali i dobitnici stipendije Vlade Republike Francuske.

Pozivamo sve zainteresovane studente da dođu na Putujući studentski sajam u Beogradu i Novom Sadu i posete štand Fonda za mlade talente Republike Srbije kako bi se informisali o programima stipendiranja u zemlji i inostranstvu.

Top