Dan žalosti

Na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije od 4. maja 2023. godine određen je Dan žalosti zbog velike tragedije koja se dogodila u OŠ „Vladislav Ribnikarˮ u Beogradu.

Shodno tome naloženo je nadležnim nacionalnim sportskim savezima da postupe u skladu sa članom 9. Zakona o obeležavanju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije prilikom održavanja sportskih manifestacija i sportskih događaja u periodu od 5. do 7. maja 2023. godine.

Takođe smo preporučuli savezima da ukoliko postoje uslovi odlože svoja takmičenja i sportske manifestacije koja su planirana za predstojeći vikend.

Ukoliko ne postoji mogućnost da se odlože sportske manifestacije savezi će postupiti u skladu sa navedenim članom i proslediti svim svojim članica tekst sledeće sadržine: „Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava međunarodnih sportskih organizacija na pola jarbola ili na pola koplja. U slučaju iz stava 1. ovog člana, pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti. Igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obeleže odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.ˮ

Top