Dan devojčica u IKT-u

Ove godine pored posete učenica završnih razreda osnovnih škola preduzećima i takmičenja „Uhvati ideju”, okrugli sto je predstavljao jedan od tri ključna događaja. Skup je otvorila Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, a dobrodošlicu učesnicima poželele su Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora i dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

U sklopu takmičenja „Uhvati ideju”, timovi učenica završnih razreda osnovnih škola su imali priliku da svoje preduzetničke ideje na temu „Kako da zaradim džeparac na kreativan način” osmisle i predstave kroz korišćenje savremenih načina komunikacije, tako da su na samom početku događaja, uručene nagrade pobednicama takmičenja.

U drugom delu, u vidu panel diskusija na temu preduzetništva kod mladih i rodne ravnopravnosti, govorili su predstavnici ministarstava, udruženja, sponzora projekta i žene ambasadorke u Republici Srbiji.

Obraćajući se prisutnima, Snežana Klašnja, pomoćnica ministra u Ministarstvu omladine i sporta, koja je bila i u žiriju za izbor najboljeg tutoriala za devojčice, je istakla da je nezaposlenost jedan od vodećih izazova sa kojim se mladi 15-30 godina u Srbiji suočavaju, imajući u vidu da je prema zvaničnim podacima svaka treća mlada osoba u ovom uzrastu u prošloj godini bila nezaposlena. Saradnja državnih organa u rešavanju problema nezaposlenosti mladih predstavlja polaznu osnovu, a Ministarstvo omladine i sporta će nastaviti da pruža punu podršku nastojanju da se skrene pažnja javnosti, kreatora politika, mladih i samih preduzetnika da se u preduzetništvu krije ogroman potencijal za mlade žene i muškarce, da je preduzetništvo vid njihovog zapošljavanja, ispoljavanja kreativnosti, inovativnosti, unapređenja veština i znanja kojima raspolažu. Tehničko opismenjivanje mladih žena i podrška ženskom preduzetništvu, u smislu ohrabrivanja žena, pogotovo mladih osoba ženskog pola da se otisnu u preduzetničke vode, ostaje među najvažnijim prioritetima ovog ministarstva i u narednom periodu, poručila je Klašnja.

IKT devojcice1

Dan devojčica u IKT-u ustanovljen je na nivou Ujedinjenih nacija i tradicionalno se obeležava svakog poslednjeg četvrtka u aprilu, s ciljem da devojčice osnaži da se prilikom odabira budućih profesija vode sopstvenim interesima i talentima, a ne na osnovu stereotipa o podeli na muške i ženske poslove.

Top