Званично отворен јубиларни 30. Ски фестивал Спорта за све

Асоцијација Спорт за све Србије, сваке године традиционално у марту месецу организује Зимски фестивал рекреације – популарни Ски фест, под покровитељством Владе Републике Србије – Министарства спорта. Овогодишња манифестација која обележава свој јубилеј – 30 година постојања, реализује се на Копаонику у периоду од 22-26. марта 2023. године.

У програмским активностима учествује близу 600 учесника – спортских рекреативца, љубитеља спортова на снегу, спортских организација и стручњака, чланова гранских Синдиката и запослених у фирмама и локалним самоуправама из: Румуније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе и Србије, који бораве у Ски центру Копаоник са смештајем у хотелима Grand, Angella, Viceroy и Club A.

Пред почетак Техничке конференције, 22. марта 2023. године, у сали Копаоник хотела Grand, организована је најава програма Ски феста којој су присуствовали: Министар спорта Републике Србије господин Зоран Гајић, председник и генерални секретар Спортског савеза Србије Давор Штефанек и Горан Маринковић, генерални директор Транснафте господин Богдан Кузмановић, председник и генерални секретар одбојкашког Савеза Србије Ђула Мештер и Иван Кнежевић,  MK Mountain Resort – хотела Grand, и други представници националних, регионалних и локалних спортских организација, високошколских установа, партнера спонзора и остали учесници фестивала.

Председник Асоцијације Спорт за све Бранко Вујовић поздравио је све присутне и пожелео добродошлицу на јубиларни 30. Ски фестивал спорта за све, продукт 70-годишње програмске традиције, који од почетка фестивала до данас негује међународни карактер. Гледајући утицај који овај фестивал има на унапређење јавног здравља, Ски фест је постао европски бренд о чему сведочи и чињеница да је Међународни Олимпијски Комитет – IOC у два наврата био генерални покровитељ, као и да је 2018. године Асоцијација била домаћин 14. Европских Компанијских зимских спортских игара на Копаонику. Ски фест је ове године и централни догађај Балканске Асоцијације радничког спорта – BAWS, којом у овом мандату председава Вујовић.

„Програме Асоцијације не би било могуће реализовати без подршке Владе Републике Србије – Министарства спорта и Спортског савеза Србије. Пратећи Мисију АКТИВНА СРБИЈА 2030, Асоцијација кроз физичку активност промовише и породичне вредности, подиже свест о очувању животне средине, што утиче на побљшање квалитета живота грађана“ – рекао је Вујовић.

Председник Асоцијације Спорт за све уручио је признање Министарству спорта Републике Србије – министру Зорану Гајићу, за допринос реализацији програма у области спортске рекреације и спорта у фирмама.

„У Министарству спорта постоји велико разумевање и подршка за све програме које Асоцијација реализује, а чији је главни циљ рекреација грађана. Велика је важност међусекторске сарадње, неопходно је да посматрамо физичку културу тј. спорт као целину, бављење рекреацијом и самим тим коришћење програма Асоцијације потребно је поставити као темељ у школским установама од најранијег узраста“ – рекао је министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.

Министар је навео и примере сарадња медицинских радника и професора Факултета физичког васпитања и спорта у борби за превенцију ширења незаразних болести.

„Асоцијацији је поверен важан сегмент за који је задужено Министарство спорта – област рекреације становништва које се не бави врхунским спортом. С тога, наш заједнички циљ би био да још више грађана мотивишемо да буду активни и подржимо реализацију још већег броја фестивала овог карактера“ - закључио је Министар након чега је прогласио јубиларни 30. Ски фестивал спорта за све отвореним. 

Уследила је техничка конференција, коју је водио спортски директор фестивала, др Душан Митић, у оквиру које су извршене пријаве и жреб за такмичарски део програма – трка у алпском скијању, која стартује 23. марта 2023. године.

Преко 100 полазника узеће учешће у тродневном програму едукације на снегу – бесплатној школи скијања, док ће у сали Копаоник Хотела Гранд почети и 10. Међународна Научна конференција „Антроплошки и теоантрополошки поглед на физичке активности од Константина Великог до данас“, у организацији Факултета за спорт и физичко васпитање Универзитета у Приштини, FIEP Србије, Асоцијације Спорт за све Србије, као и Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду, Нишу, Источном Сарајеву, Бањој Луци, уз подршку Министарства просвете Републике Србије, коју прате спортски стручњаци – корисници дозвола за рад у спорту за све.

Након одржавања трке у велеслалому, учесници фестивала као и сви гости скијалишта, имаће прилику да уживају у Синхроном скијању, које су припремили демо тимови Ски школа „Авантуристички центар“, Ски школа „Nix“ и ски школа „Копаоник“. Учесници ће у поподневним активностима моћи да се укључе и у програм шетње на крпљама, као и такмичење у пикаду и шаху.

Top