Удовичић – Улагањем у младе улажемо у нашу садашњост и у будућност Србије

Датум: 28.02.2017 | Категорија: Омладина,

Министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж присуствовали су данас оснивању Савета за омладинско предузетништво у циљу пружања подршке и помоћи младима у започињању послова и реализацији идеја.

Министар Удовичић је на отварању Конститутивне седнице истакао да се укупни напори Владе Републике Србије, пословног и невладиног сектора на плану развоја предузетништва примећују и осећају, те да истраживања показују да је у Србији 2016. приметан пораст броја младих који су запослени у односу на 2015. годину за 4,3%, али и пораст оних који би желели да започну самосталан посао за 6 %. Министар је нагласио да улагањем у младе улажемо не само у квалитетнију данашњицу, већ и  у будућност Србије.

„Честитам Привредној комори Србије на изузетним напорима које улажу да би се стигло до резултата које постижу у циљу повезивања пословног, владиног и невладиног сектора ка повећању запошљивости младих. Формирање овог Савета је један од корака у том правцу.  Савету желим пуно успеха у раду, а пре свега у повезивању свих актера који се баве спровођењем омладинске политике на пољу развоја предузетништва и предузетничког духа, мотивисањем младих да отворе своје компаније као и активирањем инвеститора да улажу у српске стартап-ове”, рекао је Удовичић. 

Министар је најавио и потписивање Споразума о сарадњи Министарства омладине и спорта и Привредне коморе Србије, током марта 2017. године , а у циљу  спровођења заједничких активности на плану развоја, спровођења, праћења реализације и промоције омладинске политике, са посебним акцентом на развијање услуга и механизама који поспешују професионални развој и запошљивост младих кроз сарадњу са привредом и удружењима младих, удружењима за младе и њиховим савезима.

„Намера Привредне коморе Србије је да кроз рад Савета ојачамо предузетнички дух, охрабримо младе да се упусте у приватан бизнис, повежемо њихову енергију са знањем искусних“, указао је Чадеж.


Председник ПКС је објаснио да ће се Савет бавити стратешким развојем омладинског предузетништва, заступањем интереса предузећа у првих пет година пословања, унапређењем комуникације и амбијента за предузетништво, како би се млади што ефикасније укључили у свет рада и смањила незапосленост.

Чланови Савета за омладинско предузетништво су Erste Bank, Ernst & Young, CreITive OnoBikes, 30Hills, Слатко срце, GIZ, CityExpert, Привредни форум младих, Удружење младих привредника Србије, Достигнућа младих, СКОНУС, AIESEC, Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду, Пословно технолошки инкубатор техничких факултета, SEVEN, BOŠ, ICT Hub.

 

 

 

Назад

Архива вести