Удовичић са рвачима пионирима на бесплатним лекарским прегледима за децу у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Датум: 08.10.2016 | Категорија: Битне информације, Спорт,

Министар омладине и спорта Вања Удовичић отворио је данас јавни час рвања и присуствовао бесплатном лекарском прегледу деце у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Поред министра Удовичића отварању су присуствовали председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић и директор Завода за спорт и медицину спорта РС Горан Бојовић.

Министар Удовичић је том приликом говорио о потпуној примени новог Закона о спорту, који је ступио на снагу 16. фебруара 2016. године, а којим је предвиђено да се лекарски прегледи за децу од 6 до 14 година, спортисте у клубовима и другим спортским организацијама који се укључују у организоване спортске активности, финансирају из Фонда здравственог осигурања, па родитељи и клубови више неће сносити трошкове редовних лекарских прегледа. Како сваки спортиста мора да обави редовни лекарски преглед на сваких шест месеци да би могао да се такмичи, ова одредба Закона ће у великој мери олакшати функционисање клубова, али и бављење спортом деци чијим је родитељима овај финансијски издатак представљао велики терет на кућни буџет.

„Oд изузетне је важности да спорт мора бити приступачан свој деци, да овај Закон није нешто што је само написано на папиру, већ се спроводи у дело у Републици Србији, што потврђује и овај данашњи догађај. Закон о спорту увео је новину обавезаних здравствених прегледа за децу од 6 до 14 година, која тек почињу да се баве спортом. Ови прегледи су сада бесплатани, што је родитељима сигурно значајно, а и превентивно обавезни здравствени преглед може да покаже недостатке коју се могу отклонити на време“, истакао је Удовичић.

Поред дружења са Министром, бесплатног лекарског прегледа и тренинга са рвачима, деца су овом приликом могла да виде презентацију филма о освојеној златној олимпијској медаљи Давора Штефанека из Рија, као и резултате Рвачког савеза Србије у историји дугој 104 године.

„Желимо да вратимо она времена када је спорт био бесплатан, и на томе систематски радимо“, закључио је Удовичић.

Rvaci Pioniri
Rvaci Pioniri
Rvaci Pioniri
Rvaci Pioniri
Назад

Архива вести