Удовичић са Наврачичем: Учешће МОС-а у пројектима ЕУ и сарадња са невладиним сектором за пример другима

Министар је изразио задовољство поводом ове посете, нагласивши да је досадашња сарадња Министарства омладине и спорта са Европском комисијом као и са делегацијом ЕУ у Србији, била изузетна. Он је напоменуо да је Министарство омладине и спорта, у оквиру својих надлежности, посвећено процесима у склопу европских интеграција.

,,Учествујемо у раду више преговарачких група, Србија је прошле године први пут учествовала у изради Извештаја о младима Европске комисије, активно учествујемо и у ЕУ конференцијама о омладинској политици са представницима младих“, рекао је Удовичић.

На састанку се говорило и о доброј сарадњи Министарства омладине и спорта са невладиним организацијама, поготово приликом израде Националне стратегије за младе, за шта је министарство добило похвале са свих нивоа наводећи ту сарадњу као пример који би требало да следе земље из региона али и шире.

IMG_0038

Једна од тема била је и учешће Министарства омладине и спорта у програмима ЕУ, где су представници министарства истакли одличне резултате остварене у склопу програма „Млади у акцији“ али и значај новог програма ЕРАЗМУС +. Преласком на нови програм – ЕРАЗМУС+ (за период 2014-2021), 33 организације акредитоване су за Европски волонтерски сервис, од чега 4 канцеларије за младе, док су остале у процесу акредитације. Такође, Србија је међу првима организовала спортски информативни дан како би представила нову, спортску компоненту програма ЕРАЗМУС+ представницима спортског сектора.

Министар је на састанку нагласио и актуелне приоритете Министарства омладине и спорта, а то су, како каже, унапређење запошљивости и услова за запошљавање младих, регионална сарадња у области омладине – формирање Уније младих Западног Балкана, спровођење Стратегије развоја спорта и учешће у међународним програмима у области спорта и омладине.

Top