Удовичић: Млади су садашњост која нас покреће и будућност какву желимо!

Oмладинска конференција „Млади за одрживи развој“ одржана је данас у Београду, уз учешће више од 150 младих људи из Србије и Републике Српске, представника удружења и канцеларија за младе, институција и међународних партнера.

Осврнувиши се прво на „Сусрете младих Србије и Републике Српске“ и њихов допринос развоју осећаја заједништва међу младима и активном укључивању у друштвене процесе, министар омладине и спорта Вања Удовичић је овим поводом рекао: „Млади су садашњост која нас покреће и будућност какву желимо! Сходно томе, Република Србија годинама уназад ради системски на развоју, унапређивању и спровођењу омладинске политике како би се побољшао квалитет живота младих људи у земљи“.

„У Србији има 137 канцеларија за младе. У Савету за младе, трећину чланова чине млади. Имамо успостављене основне механизме за активно учешће младих у друштву кроз рад савеза, удружења младих, удружења за младе, канцеларија за младе на локалном нивоу и омладинских клубова. То је мрежа од преко 1.500 актера, наших пријатеља и сарадника, који делују широм земље и на њеној одрживости раде министарства, локалне самоуправе, цивилни и приватни сектор“, додао је Удовичић.

„У 2019. години кроз конкурсе за спровођење Националне стратегије за младе финансирана су 84 пројекта, више од 12.000 младих увећало своје шансе на тржишту рада кроз „Подстицање запошљавања младих” у сарадњи са немачким ГИЗ-ом, кроз програм „Млади су закон“ подржали смо 135 омладинских волонтерских пројеката, организовали 30 волонтерских међународних кампова и две велике волонтерске акције, интензивирана је сарадња са Уницефом...“, нагласио је министар омладине и спорта.

На конференцији су презентовани резултати „Сусрета младих Републике Српске и Србије“, а у наставку програма су вођени отворени и конструктивни разговори на следеће теме: „Стратешки оквир у омладинској политици на међународном и националном нивоу“, „Регионалне иницијативе и програми за младе“, „Простори за младе и услуге на локалном нивоу“, као и панел-дискусија „Дигитализација и развој критичког мишљења“.

Top