Трећа европска конвенција о омладинском раду - Са младима за младе

Трећа европска конвенција о омладинском раду, на којој је учествовало 1000 представника 50 држава, одржана је у онлајн формату, у периоду од 7. до 10. децембра 2020. године, у организацији немачког савезног министарства за породична питања, старије грађане, жене и омладину.

Делегацију Србије чинило је 15 учесника, представника Министарства омладине и спорта,  Националне асоцијације практичара омладинских радника (НАПОР), Фондације Темпус, Кровне организације младих Србије, Еколошког центра ,,Радуловачки“ и Регионалне канцеларије за сарадњу младих, а шеф делегације била је саветница министра омладине и спорта, Снежана Клашња.

Циљ конвенције био je израда Декларације о омладинском раду, кроз учешће свих заинтересованих страна и уз уважавање постојећих докумената  Европске комисије и Савета Европе о омладинској политици и омладинском раду, са посебним освртом на недавно усвојену  Европску Агенду о омладинском раду .

Конвенцију су отворили највиши представници Европске уније и Савета Европе, Франциска Гифеј, министарка задужена за младе у СР Немачкој, Мариа Габриел, европска комесарка за иновације, истраживања, културу, образовање и младе и Снежана Самарџић-Марковић , директорка Директората за демократију Савета Европе. 

Ова конвенција увод је у Бонски процес, током кога ће се радити на укључивању омладинског рада у документа јавних политика у свим земљама,  у складу са европским оквиром и националним приоритетима.  У Србији се овај процес поклапа са планираним активностима на доношењу измена и допуна Закона о младима и ажурирању постојеће Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године, као и израдом Акционог плана за њено спровођење.

Као резултат четвородневног рада, настала је Декларација о омладинском раду. https://www.eywc2020.eu/downloads/doctrine/WebforumVeranstaltungenWebsiteBundle:Media-file-54/3rdEYWC_finaldeclaration.pdf

 

 

Top