Свечано отворен 21. Међународни мини баскет фестивал „Рајко Жижић“

У организацији КСС и Удружења Мини баскет Србија свечано је отворен 21. Међународни мини баскет фестивал „Рајко Жижић“, под генералним покровитељством компаније НИС, и трајаће до недеље 15. јануара 2023. Фестивал од изузетног значаја свечано су отворили министар спорта Зоран Гајић, председник КСС Предраг Даниловић, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић и заменик генералног директора НИС Вадим Смирнов, а присутни су били и државни секретар Министарства спорта Марко Кешељ, генерални секретар КСС Златко Болић, потпредседник КСС за такмичења Душан Пројовић…

На овом традиционалном туниру учествује 154 екипе из бројних земаља из региона.

Раце Георгиевски, председник Удружења мини баскет Србија при КСС, који је већ више од две деценије најзаслужнији за овај својеврсни кошаркашки дечји спектакл на почетку је поздравио све госте и учеснике и захвалио се свима што су после две године паузе дошли у великом броју. Први се присутнима обратио председник КСС Предраг Даниловић, коме је захвалницу и медаљу уручио Георгиески.

“Надам се да сте сви добро, желим вам да се лепо забавите и дружите и да се и убудуће овде виђамо. Желим вам све најбоље у новој години, да порастете и слушате родитеље…” – рекао је Даниловић.

Следећи је на бину изашао Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије.

“ Драга децо, најпре желим да вам честитам Нову годину, да сте живи, здрави и лепи, као данас… У животу сам имао срећу и да тренирам Рајка Жижића, чије име носи овај фестивал, био је велики кошаркаш и велики човек. Ви сте најбољи део нашег народа, видимо се и следеће године…”.

Министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић званично је отворио фестивал.

“Драга децо, поштовани љубитељи кошарке, тренери, спортски радници, пре свега срећна вам Нова година и божићни празници. Децо, вама желим од срца да што више вас заузме место у репрезентацијама Србије једног дана, како пионирским, кадетским, јуниорским, тако и сениорским, и да нам донесете што више медаља. Да бисте то остварили морате сада да се лепо забављате и да вам буде што лепше у свакодневној игри. Живела Србија, срећно”!

Турнири се одржавају на шест терена на кошевима висине 2,60 м и 2,75 м, са лоптама број „4“ и „5“. Уз то, постављен је и један терен на коме се игра мини баскет на вештачкој трави, као и 3×3 терен. У току такмичења се одржава и клиника за тренере „Од мини баскета до кошарке“. За све учеснике 21. Међународног мини баскет фестивала „Рајко Жижић“ обезбеђене су медаље и пехари.

„Слоган наше компаније је „Будућност на делу“, а за мене су будућност наша деца. Они су најбоље што имамо за будућност ове земље и наше компаније и подршка њима је наше стратешко опредељење. Ми не подржавамо само дечији спорт већ и образовање и то су вредности за које се залажемо и од којих нећемо одустати“, рекао је Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а.

Top