Србија прва у Европи домаћин аматерског ММА шампионата света

Шампионат света у аматерском ММА одржаће се у Београду од 11. до 17. фебруара 2023, а Србија је прва европска земља која ће угостити најбоље борце планете.

"Поносни смо што ћемо бити домаћини шампионата у  јуниорској и сениорској конкуренцији, за мушкарце и жене, учествоваће око 600 такмичара из 62 земље", рекао је председник ММА савеза Србије Лука Николић на конференцији за медије у хотелу Краун Плаза на којој је учествовао и министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.

Србија ће организовати шампионат уз помоћ ММА федерација Саудијске Арабије, Бахреина и УАЕ, где је овај спорт изузетно развијен.

Министар спорта Зоран Гајић захвалио се ММА федерацијама Арабије, Бахреина и Емирата што  помажу Србији да организује такмичења, као и председницима конфедерација.

"Желим да изразим задовољство што ћемо први у Европи бити домаћини.  Ми смо познати као земља која фантастично организује велика такничења, посебно у последњих десет година, уз подршку државе, председника пре свих. Имали смо првенства света и у боксу и рвању, а лично посебно подржавам све борилачке спортове јер они играју велику улогу у социјализацији спортиста. Такође, ми  смо познати као земља са великим именима у борилачким спортовима, а држава и министарство ће свакако помоћи све акције које су у циљу промоције Србије, здравља нације и  спорта” - рекао је министар Гајић.

Током аматерског светског ММА шампионата који ће бити одржан од 10. до 17. фебруара у београдској Штарк Арени где ће улаз за све љубилтеље мешовитих борилачких вештина улаз бити бесплатан, биће организована и два борилачка спектакла, у организацији две велике професионалне организације - UAE Warriors i BRAVE Combat Federation.

Председник организације светске аматерске ММА организације (ИММАФ)  Керит Браун истакао је да је велика част што је у Београду и додао да је ово историјски тренутак за ММА спорт.

"Осми шампионат, први у Европи, после САД, Емирата, Бахреина. Постојимо од 2012, наш спорт је веома популаран и Америци и другим деловима света и верујем да је прави тренутак да будемо признати у светским оквирима", рекао је Браун.

Приватни секретар принца Калида Бин Хамада Ал Калифе и саветник председника Олимпијског комитета Бахреина Мохамед Шахид  захвалио се држави Србији, председнику и премијерки на организацији такмичења.

"Увек смо имали визију, а наша визија је уз праве људе постала реалност. Хвала принцу што је његова визија да наш спорт буде планетарно препознат успела. Ништа нико не може сам, а ми смо пронашли праве партнере", рекао је Шахид.

Промотер шампионата је професионални српски ММА борац, УФЦ ас и петопласирани на Светској листи Александар Ракић.

"Специјалан моменат за мене, осећам се лепо због свега што се догађа. Желим да допринесем са се овај спорт дигне на виши ниво у Србији и региону, талента сигурно имамо и верујем у сјајан турнир, као и спектакл 18. фебруара", рекао је Ракић који је рођен у Аустрији, а од 2020. године се бори под заставим Србије.

"Мој циљ је јасан, желим да будем светски првак у УФЦ-у"- поручио је Ракић.

Top