„Реци НЕ навијачком насиљу - умрежавање локалних партнера и мултисекторски приступ борби против насиља на спортским теренима“

Данас у Народној скупштини Републике Србије одржана је велика конференција у оквиру пројекта „Реци НЕ навијачком насиљу - умрежавање локалних партнера и мултисекторски приступ борби против насиља на спортским теренима“ у присуству министра омладине и спорта Републике Србије Вање Удовичића, генералног секретара Кошаркашког савеза Србије Дејана Томашевића, помоћника начелника Управе МУП-а Љубисава Секулића и председника Интернационалне полицијске асоцијације Др Небојша Пантелићa.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је истакао да је борба против навијачког насиља неопходна како би спортске манифестације поново слале позитивну поруку. Такође је нагласио да, поред важности оваквих пројеката, велику улогу у борби против ризичног понашања младих играју и медији и то на негативан начин, што мора да се промени. Стране земље које су успешније у сузбијању насиља на трибинама не извештавају о насиљу на спортским манифестацијама, што код нас, нажалост, није случај. Поред других фактора, објаснио је да се повећан број случајева насиља дешава на утакмицама јуниорских и кадетских лига, где родитељи праве проблеме, што вербалне што физичке природе.

Генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић такође је говорио на тему насиља на трибинама као проблему који је дуги низ година присутан. Он се осврнуо и на своју кошаркашку каријеру током које је на неки начин био жртва насиља након преласка из једног клуба (Црвене Звезде) у противнички (Партизан). Како је додао насиље je у то време поред њега трпела и његова породица, која је у сваку спортску дворану дочекивана и испраћана уз салву увреда. Томашевић је истакао важност оваквог пројекта као корак ближе правом спорту, а циљ је да сви опет буду безбедни као некада када су родитељи водили своју децу на утакмице.

Љубисав Секулић, помоћник начелника Управе полиције је истакао да је физичко насиље на трибинама мање у односу на претходну годину, али да је недолично и ризично понашање знатно веће када је у питању коришћење пиротехнике. Он је истакао да едукација као превентивна мера мора да буде заступљена како би били што успешнији у сузбијању хулиганизма и навијачког насиља.

Проблем исказивања насиља на спортским манифестацијама, посебно је изражен у претходних неколико деценија у Републици Србији. Навијачке групе различитих клубова, сукобљавају се како међу собом, тако и са припадницима безбедносних структура са честим телесним повредама чак и смртним исходом. Пројекат „Реци НЕ навијачком насиљу - умрежавање локалних партнера и мултисекторски приступ борби против насиља на спортским теренима“ подразумевао је едукацију мултисекторског тима из 11 општина у Србији, за држање превентивних едукација средњошколцима, који су након одржане обуке у Београду, одржали радионице за младе у локалној заједници.

Top