Представљен нови пројекат Министарства омладине и спорта – иницијатива за запошљавање младих у Србији

Министарство омладине и спорта Републике Србије представило је јавности пројекат који се тиче запошљавања младих у Србији. Тим поводом, министар омладине и спорта Вања Удовичић посетио је компанију  Ер Србија, и разговарао са руководством и директором компаније Данетом Кондићем.

"Наша жеља је да нађемо прави начин како да спречимо да млади одлазе из земље, да спречимо њихово размишљање да након факултета индексе замене пасошима и да своју срећу траже у неким другим срединама, уместо да остају у својим градовима и поспешују саму економију Србије и својих градова", рекао је министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Министар је посебно нагласио значај овог пројекта с обзиром на чињеницу да четвртину укупног броја незапослених у Србији чине млади људи између 20 и 29 година. Према његовим речима, у иностранству живи и ради преко 2.000.000 наших становника. "Иако статистика показује да се  последњих година број одлазака у иностранство смањио, те бројке и даље су велике – Србију годишње напусти један мањи град", рекао је Удовичић.

Он је додао да ће у наредном периоду обићи 20-30 компанија које су најзаступљеније у Србији. "Идеја је да кроз овакве посете и разговор са компанијама утврдимо која су занимања тражена у Србији, какви су критеријуми за запошљавање младих и на који начин можемо заједно да допринесемо стварању квалитетних кадрова, а крајњи циљ је да створимо подстицајне услове за младе, како би остали у Србији и својим знањем и вештинама допринели њеном економском напретку", нагласио је Удовичић.

Ер Србија је прва компанија са чијим се руководством разговарало. Након састанка са генералним директором Ер Србије, Данетом Кондићем, и младима који су запослени у тој компанији, министар Удовичић рекао је да је ова компанија у протеклој години запослила 700 људи.

"Дугорочни стратешки циљ Ер Србије је да се компанија развија и сваке године запосли више од 300 људи и самим тим је права почетна тачка за програм", закључио је Удовичић.

Догађају је присуствовао и министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин, који је подржао овај пројекат. Он је рекао да пажња друштва према младима постоји, и да је посао не само министарстава већ и Владе да младе задржи у нашој земљи.

Министарство омладине и спорта покренуло је овај пројекат уз подршку представника младих из савеза невладиних организација КOМС (Кровна организација младих Србије) и НАПОР (Национална асоцијација практичара и практичарки омладинског рада), у циљу побољшања положаја младих и њиховог даљег развоја.

Представник Кровне организације младих Србије, Александар Линц Ђорђевић, рекао је да КОМС подржава ову иницијативу јер је проблем незапослености младих не само проблем младих већ и целе државе. Он додаје да ће се паралелно са реализацијом пројекта Министарства омладине и спорта, КОМС консултовати са представницима младих како би добили ширу слику проблема.

Top