Потписан споразум о спортској и омладинској сарадњи Србије и Уједињених Арапских Емирата

Меморандум о разумевању две земље у области омладине и спорта данас су потписали  министар омладине Вања Удовичић и генерални секретар Генералног секретаријата за омладину и спорт Уједињених Арапских Емирата Ибрахим Абдул Малик Мохамед Али. Потписивању је присуствовао и амбасадор Уједињених Арапских Емирата у Србији Џума Рашид Сејф Зајед ал Дахери.

„Данашњим споразумом о омладинској и спортској сарадњи Србије и Уједињених Арапских Емирата наставља се успешна сарадња наше две земље. Заједничка нам је жеља да ширимо спортску културу у нашим заједницама како би спорт постао начин живота и тиме се омогућило смањење појава различитих болести. Такође, делимо опредељење да младима у Србији и Емиратима обезбедимо позитивно и атрактивно окружење које им омогућава да развијају физичке и менталне способности, правилно користе слободно време, побољшавају креативне способности, уче се значају волонтерског рада...“, казао је српски министар спорта.

Он је нагласио да су Емирати изразили велико интересовање за коришћење наших искустава у развоју спорта особа с инвалидитетом. „То је, слободно могу да кажем, област у којој је Србија лидер у Европи, што показују и бројне медаље наших параолимпијаца. Веома су заинтересовани и за размену знања о организацији спортских институција, као и сарадњу у  спортској медицини и анти-допингу, у чему Србија такође има велике успехе“, рекао је Вања Удовичић.

Министар је изразио уверење да ће заједнички рад Србије и Уједињених Арапских Емирата и у областима омладине и спорта пратити одличан темпо сарадње коју имамо у економији и инфраструктури.  „Размена искустава је један од кључних чинилаца напретка и знам да једни другима имамо шта да понудимо, на доборбит становништва обе земље“, поручио је министар Удовичић.

Министарство омладине и спорта споразуме о сарадњи спроводи са 14 земаља (Македонија, Република Српска, Босна и Херцеговина, Словачка, Португал, Грчка, Холандија, Азербејџан, Украјина, Турска, Румунија, Алжир, Белорусија, Црна Гора), а тренутно је у припреми потписивање са још три земље – Либаном, Египтом и Индонезијом.

Top