Помоћница министра за омладину, Снежана Клашња присуствовала отварању каравана „Дух младости“ у Зрењанину

Помоћница министра за омладину, Снежана Клашња присуствовала је отварању едукативно-спортског догађаја - Каравана „Дух младости“ који је 8. јула у Зрењанину кренуо у обилазак 33 општине/града у Србији у циљу промоције дуалног образовања, значаја бесплатног и редовног вежбања и промоције здравих стилова живота међу младима.

Министарставо омладине и спорта је финансијски подржало пројекат „Дух младости – Spirit of Youth” који реализује Омладинска организација „Настави традицију“ кроз конкурс за спровођење циљева Националне стратегије за младе, а пројекат је посебно усмерен на унапређење сарадње на локалном нивоу, где ће се окупити преко 20.000 студената, средњошколаца, активиста, младих кроз заједничко организовање акција информативног, едукативног, спортског садржаја.

„Примена дуалног образовања и развој предузетничких компетенци значи да ће млади имати боље услове за запошљавање и да ће њихова знања бити практична и брже применљива, повезана са захтевима тржишта рада. Акценат у спровођењу Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године је управо на унапређењу услова и механизама који поспешују запошљавање, самозапошљавање и предузетништво младих, као и професионално и академско усавршавање младих талената. Поред тога, имајући у виду да по последњем истраживању о положају и потребама младих које смо радили у децембру 2016. године, чак 30% младих издваја мање од 30 минута недељно за бављење спортским активностима, Министарство омладине и спорта је прошле године у сарадњи са 10 локалних самоуправа и партнерима из Антодопинг агенције Србије, Завода за спорт и медицину спорта и цивилним сектором покренуло програм у циљу промоције активизма и подстицања здравих и безбедних стилова живота под слоганом „Искорачи и ТИ! Спортски. Здраво. Безбедно.“. Ове године ова иницијатива ће се спровести у сарадњи са новим јединицама локалне самоуправе и великим бројем партнера из омладинског и спортског сектора. Међу нашим великим партнерима овог програма је управо и екипа младих људи који реализују Караван „Дух младости“.“, изјавила је Клашња.

Отварању каравана су присуствовали и Габријела Грујић, саветница министра за дуално образовање у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Симо Салапура, помоћник градоначелника Зрењанина, Давор Штефанек, освајач златне медаље на Олимпијским играма у Рио 2016. и званични промотер караван, као и велики број волонтера и младих.

Top