Помоћница министра омладине и спорта присуствовала конференцији „Нови Сад отвара врата“

Помоћница министра омладине и спорта Снежана Клашња присуствовала је конференцији „Нови Сад отвара врата“ која је организована као део летњег програма Града Новог Сада, носиоца титуле „Омладинске престонице Европе 2019“.  

„Ово је титула која не би била реална да није било спремности младих, Града Новог Сада и Републике Србије да заједнички раде и унапређују квалитет живота младих и добре праксе и могућности пренесу на европски ниво. Нови Сад је град који има развијен омладински сектор и велику подршку локалне самоуправе, као и Министарства омладине и спорта које је са задовољством подржало кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу младих 2019. Наша подршка је увек била снажна и кроз пројекте које финансирамо. У последње четири године финансирали смо 34 пројекта у вредности од преко 157 милиона динара, међу којима је и подшка Eгзит фестивалу, као једном од највећих омладинских фестивала у Европи. Ове године, финансирамо и опремање и адаптацију омладинског клуба који ће бити на располагању удружењима младих и за младе за спровођење програма и активности намењених младима.“, рекла је Клашња.

Конференција је организована као догађај у оквиру кога су млади и доносиоци одлука имали прилику да разговарају о значају титуле „Омладинска престоница Европе“, о важности укључивања младих у процесе доношења одлука, значају омладинског активизма и умрежавања, оснаживању омладинског сектора, као и плановима за наредни период.

„Данашњи скуп је само један у низу догађаја који се тичу реализације пројекта ОПЕНС 2019, а поводом тога су нам стигли гости из Европе, региона, државних институција, омладинских организација. Циљ је наставак дијалога управо тих организација и појединаца који су носиоци омладинских пројеката, како међусобно, тако и са извршном влашћу која им је партнер на овом великом пројекту. Ова конференција је природни след доагађаја који је покренут Сајмом омладинског туризма и добијањем титуле Омладинске престонице Европе 2019.“, истакао је градоначелник Вучевић на отварању конференције.

Присутнима су се обратили Александар Кнежевић из Министарства спољних послова које је такође снажно подржало ову кандидатуру, представник Саветодавног тела за младе Савета Европе Марко Грдошић, чланица Управног одбора Европског омладинског Форума Кристен Аигро, представник Егзит фестивала Иван Петровић и координатор Омладинске престонице Европе 2019. Вукашин Гроздановић.

Top