„Отпаковани“ културни пакети  дванаест канцеларија за младе у Србији

Овом приликом, млади су позвани да искажу шта за њих значи различитост и окарактерисали су је као нормалну појаву, уметност, богатство, поштовање и јединственост.

 “Различитост нам омогућава да упознамо другачије од себе и проширимо видике”, једна је од порука исписаних на белим паноима у холу Дома омладине Београда.

 “Различитост је неговање мишљења упкос комфору”, дефиниција је једног од учесника.

Помоћница министра за омладину Снежана Клашња рекла је да је „Отпакивање“ пример остваривања Националне стратегије за младе у пракси. Како је навела, пројекат је посебно вредан јер је омогућио да млади широм Србије упознају једни друге, искажу потенцијале, разбију предрасуде и да се гради култура мира и толеранције и створи могућност за стварање нових пројеката.  Она је  обавестила присутне да је истог дана, 27. фебруара,  Влада усвојила нову Националну стратегију за младе за период од 2015. до 2025.

Заменица поверенице за заштиту равноправности Љиљана Лончар рекла је да се често дешава да су млади нетолерантни и да је одговорност читавог друштва да то не буде тако. Она је истакла да толерантан не значи бити попустљив јер толерантни држе до свог мишљења, али поштују туђе.

 Координаторка пројекта Невена Николић рекла је да је циљ завршног догађаја да млади представе креативне садржаје које су створили кроз ангажовање дуго годину дана, што је названо завршно "Отпакивање". Такође је као најзанимљивији резултат пројекта издвојила представу "Кућа великог рата" која је изведена у Београду у оквиру завршног догађаја, пошто је претходно играна у још пет градова у Србији. Николићева је указала, међутим, и на специфичност рада са младима, јер је реч о отвореном процесу у којима млади добијају прилику да се изразе како желе.

Пројекат "Отпакивање" реализовали су Београдски центар за људска права, Комитет правника за људска права Јуком, Центар за позоришна истраживања АпсАрт и Медијски центар Бета уз финансијску подршку Делегације ЕУ у Србији и стручну помоћ Министарства омладине и спорта.

Top