Олимпијски комитет Србије изабрао најуспешније спортисте, тимове и тренера Србије у 2022. години

По 29. пут за редом, Олимпијски комитет Србије прогласио је добитнике престижних признања за 2022. годину на свечаности која је одржана у Дому Народне скупштине Републике Србије.

Титулу најуспешнијих спортиста за 2022. годину понели су атлетичарка Ивана Вулета и рвач Зураби Датунашвили, док су за најуспешније тимове проглашене женска одбојкашка и мушка репрезентација Србије у баскету 3x3. У новој категорији, која је ове године уведена, титулу најуспешнијег спортисте у тимским спортовима понела је одбојкашица Тијана Бошковић. Најуспешнији млади спортиста је по други пут узастопно атлетичарка Адриана Вилагош, док је престижно признање за најуспешнијег тренера Србије по четврти пут понео Драган Гале Јовић.  Признање “Олимпијско срце – генерал Светомир Ђукић” за допринос олимпизму и јачање олимпијског покрета ове године додељено је господину Душану Маравићу.

У свом обраћању председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић осврнуо се првенствено на успех који су остварили наши спортисти у 2022. години освојивши велики број медаља на светским и европским првенствима у олимпијским дисциплинама.

“На крају сваке године обраћајући вам се са овог места помислим да ће наредне године бити тешко надмашити годину која је остала иза нас. И сваке следеће године изнова имам разлога за задовољство, јер сам у прилици да стојећи овде пред вама констатујем да је година која је на измаку, била добра за наш олимпијски спорт. И тако је било и ове, 2022. године – прве године у новом олимпијском циклусу за Париз 2024. Заиста, 2022. година била је веома успешна у спортском смислу за нашу Србију. Јер како другачије, осим успехом, назвати оволико освојених медаља са светских и европских првенстава у олимпијским дисциплинама у овој години. За једну малу земљу као што је Србија, ово је готово невероватан успех. “, истакао је Маљковић на почетку обраћања.

Председник Маљковић обратио се спортистима који су вечерас понели титулу најуспешнијих у нашој земљи изјавивши: “Драги спортисти, ви који сте нам донели много радости претходне године, а који ћете вечерас да се окитите титулама најуспешнијих у Србији, треба да знате да сте ову награду добили на основу критеријумских резултата које сте остварили у прошлости. Али, ово треба да буде мотив да у наредним годинама остварите још веће успехе. Ви то можете и ви сте за то спремни!“ Том приликом, председник Маљковић је истакао да је неопходна искрена и снажна подршка правих и поузданих партнера да би Олимпијски комитет Србије био сигуран ослонац спортистима, њиховим тренерима, али и националним гранским савезима из породице олимпијских спортова. Посебно је истакао пуну координацију и потпуно разумевање са најважнијим партнером Олимпијског комитета Србије, а то је Министарство спорта Републике Србије.

“Сарадња коју је Олимпијски комитет Србије до сада имао са ресорним министарством је била квалитетна, што и остварени резултати уосталом говоре, али сам сигуран да су се са доласком господина Зорана Гајића на место министра спорта, створиле могућности да се наш спорт кроз синхронизовани рад наше две куће, подигне на још виши ниво. Управо је ово и добра прилика да господину Гајићу пожелим много успеха на позицији министра спорта уз уверавање да ће у Олимпијском комитету Србије имати подршку и квалитетне сараднике“.

Председник Маљковић подсетио је да се налазимо на половини текућег олимпијског циклуса за Олимпијске игре у Паризу, што значи да смо већ далеко одмакли у квалификациони циклус за предстојеће Игре у граду светлости. Поред тога, наше најбоље спортисте наредне године очекује наступ на 3. Европским играма, а наши најбољи млади спортисти ће имати прилике да одмере снаге са својим вршњацима током зимског и летњег Европског олимпијског фестивала младих.

“За успешне наступе на овим такмичењима, нашим спортистима биће потребна неподељена, безусловна и свеобухватна подршка свих чинилаца у систему спорта Србије и ја сам уверен да та подршка неће изостати. Драги гости, спорт не признаје старе заслуге, али захтева обележавање и прославу остварених успеха. И ја вас позивам да управо то урадимо вечерас. Уживајте у успесима наших спортиста, а од сутра се сви враћамо на наша радна места да будемо уз наше спортисте и у поразима и у успесима”, завршио је своје излагање председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић.

Присутнима на свечаности обратио се и министар спорта, господин Зоран Гајић који је изјавио: „Бити министар спорта у земљи каква је Србија велика је част, обавеза али и задовољство. Србија је спортска нација у исконском смислу те речи, земља где се прати репрезентација у сваком спорту, земља у чије име је посебна привилегија стајати на победничком постоју, љубити медаљу, грб и заставу на дресу. Освојених 11 медаља у 2022. години у елитним, олимпијским спортовима, прави су показатељ наше снаге. Шест освојених златних медаља прави су показатељ наше борбе, ината, тимског духа и квалитета. Са великим очекивањима гледам ка Паризу 2024. године са реалном жељом и надом да поново померимо лимите и поставимо нове рекорде. Веома сам срећан због формирања Националног савета за спорт Републике Србије јер ћемо третирати спорт као једну велику интегралну целину. Немерљив је ту допринос Олимпијског комитета Србије и великог стручњака, мог пријатеља Боже Маљковића. То је само једна од ствари које радимо заједно са Олимпијским комитетом, јер сви ми спортски људи имамо један начин размишљања - да без обзира на резултате које имамо, који нису мали, да увек гледамо шта можемо боље да урадимо“.

Top