Одржана регионална конференција „Искуства добре праксе“

Више од 150 младих људи присуствовало је 23.07.2014. у Београду регионалној конференцији ''Искуства добре праксе - Дивац омладински фондови и Мозаик мрежа омладинских банака у БиХ". Конференција је посвећена представљању постигнутих резултата Дивац омладинских фондова у Србији и мреже омладинских банака у Босни и Херцеговини, као и размени идеја о томе како побољшати положај младих људи у региону и унапредити регионалну сарадњу младих из Србије и Босне и Херцеговине.

Регионалну конференцију отворили су Кори Удовички, потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе, Нада Тешановић, потпредседница Владе Републике Српске и министарка породице, омладине и спорта, Михаљ Њилаш, потпредседник Владе АП Војводине, Ана Дивац, председница УО Фондације Ана и Владе Дивац, Весна Бајшански-Агић, извршна директорка Фондације Мозаик и Шенли Пинчоти, вд. директора канцеларије за демократију и управу УСАИД. Током церемоније свечаног отварања потписан је и званични Меморандум о сарадњи Фондације Ана и Владе Дивац из Србије и Фондације Мозаик из Босне и Херцеговине.

У панел дискусији посвећеној регионалној сарадњи учествовала је и Александра Кнежевић, руководилац Групе за међународну сарадњу, представљајући активности и иницијативе Министарства омладине и спорта на регионалном нивоу.

У наставку конференције представљена су искуства из 9 локалних заједница у којима се у Србији спроводи програм Дивац омладински фондови – Вршца, Пријепоља, Кањиже, Владичиног Хана, Власотинца, Аранђеловца, Блаца, Обреновца и Лазаревца, а дате су и препоруке за укључивање нових општина и компанија у омладинске пројекте.

На самом крају конференције, Владе Дивац званично је уручио награде најбољим Дивац омладинским фондовима, охрабрујући њихов даљи активизам и идеје.

Идеја Дивац омладинских фондова је да се повећа учешће младих у процесима локалног развоја кроз доделу бесповратних новчаних средстава пројектима које покрећу и воде млади. Фондација Ана и Владе Дивац у сваки Дивац омладински фонд улаже средства у износу од 5.000 долара за реализацију омладинских иницијатива у тој локалној самоуправи, а општина и локални бизниси обезбеђују средства у истом износу за ове Фондове.

Програм Дивац омладински фондови подржали су Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), кроз програм "Грађанско друштво за будућност" којим руководи Институт за одрживе заједнице и Балкански фонд за демократију (БТД).

Регионалној конференцији „Искуства добре праксе“ присуствовала је и помоћница министра за омладину Снежана Клашња.

Top