Одржана 13. седница Савета за младе

У „Палати Србија“ је 30. децембра одржана 13. седница Савета за младе Владе Републике Србије. Седницом је председавао министар Вања Удовичић, који је по отварању седнице информисао све присутне о најважнијим активностима реализованим између две седнице Савета, односно о резултатима Јавног конкурса за развој и спровођење омладинске политике где је подржано четири пројект а који за циљ имају подстицање развојних програма и пројеката у омладинском сектору, те Јавног конкурса за програме и пројекте подршке младима у запошљавању, на основу ког је започета реализација пројекта Удружења грађана „Шанса“ на пројекту који  предвиђа оспособљавање за посао заваривача за 40 младих из осетљивих група, оба пола у сарадњи са Институтом Гоша д.о.о. из Смедеревске Паланке и заснивање радног односа у сарадњи са привредним сектором.  

 Између две седнице одржани су и први „Сусрети младих Републике Србије и Републике Српске“, који су трајали од 21. до 24. децембра у Новом Саду, а рад је настављен омладинском конференцијом ,,Млади и одрживи развој“, одржаном 24. децембра, у Клубу посланика, у Београду која је окупила преко 150 младих из Србије и Српске, представнике кровних савеза младих, институција и донатора.

Председавајући је известио чланове Савета да је на седници Фонда за младе таленте, одржаној 16. децембра, донета Одлука о усвајању Листе добитника стипендије по Конкурсу за стипендирање најбољих студената студија другог и трећег степена на универзитетима земаља чланица Европске уније и Европске асоцијације за слободну трговину (EFTA) и на водећим светским универзитетима за школску 2019/20. годину, те да је 23. децембра расписан Конкурс за стипендирање до 950 најбољих студената завршне године основних академских студија и до 460 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија, за школску 2019/20. годину.

Јелена Ристић Бероња је представила резултате Конференције волонтерских организација „Млади су закон“, одржане 4. децембра 2019. године у Београду и конференције поводом Међународног дана волонтера, одржане 5. децембра. U−REPORT платформу, нови механизам за укључивање младих, је представила Станислава Вучковић испред канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији, док је могућности за сарадњу младих у оквиру Регионалне канцеларије за сарадњу младих на западном Балкану и досадашње резултате представила Ивана Антонијевић испред локалног огранка. Министарство омладине и спорта сваке године спроводи Истраживање положаја и потреба младих у Републици Србији које служи као једно од полазишта за планирање на подацима заснованих мера и политика у омладинском пољу. Истраживање је ове године спровео ЦеСИД и представљено је на седници Савета, а од данас га сви заинтересовани могу пронаћи и на сајту Министарства омладине и спорта. Члановима Савета су представљени и закључци са Светског форума о неформалном образовању одржаног од 9. до 11. децембра 2019. године у Рио де Женеиру, а известилац по овој тачки је био Мића Мишљеновић је, испред Савеза извиђача Србије.

Top