Одржан Олимпијски дан 2023 у Хајд парку

На трим стази у Хајд парку данас је под слоганом „Трчимо ка Европским играма! Бодримо Тим Србија!“ одржан Олимпијски дан и тако је по двадесет девети пут у Србији обележен рођендан Међународног олимпијског комитета. 
Традиционално су одржане трке за децу узраста до 4, 8 и 12 година, трка задовољства на 3800м за све узрасте, породична трка у којој су учествовали родитељи и деца, штафетна – спонзорска трка и трка за особе са инвалидитетом.


Учесницима се обратио председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић.

„Велико је задовољство видети вас данас, у оволиком броју, када по јубиларни 29. пут у Србији прослављамо рођендан Међународног олимпијског комитета. Визија Пјера де Кубертена који је пре 129 година основао Међународни олимпијски комитет данас широм света окупља велики број људи и наводи нас да кроз бављење спортом, научимо како да у свему што радимо, увек пружимо свој максимум. „Олимпијски дан“ је догађај за дружење, играње и сјајна прилика за ширење олимпијског духа и промоцију олимпијских вредности, здравог начина живота, чување животне средине и подстицање на бављење физичком активношћу“, истакао је господин Маљковић. 

Олимпијском дану присуствовали су министар спорта Зоран Гајић, градоначелник Београда Александар Шапић, државни секретар у Министарству спорта Марко Кешељ и друге високе званице из света спорта.

У поруци председника Међународног олимпијског комитета Томаса Баха, коју је прочитао репрезентативац Србије у џудоу, вицешампион света из 2021. године и првак Европе из 2017. године Александар Кукољ се каже: „На Олимпијски дан сећамо се стварања Олимпијског покрета нашег оснивача Пјера де Кубертена. Желео је да кроз спорт учини свет бољим. Због тога је Олимпијски дан увек савршена прилика да устанете и да се покренете. Ово је лепота спорта: он испирише свет да се креће, и окупља све нас – као пријатеље и као заједницу, без обзира где се налазимо или како одлучимо да будемо активни. У олимпијском духу, желим вам дивну прославу Олимпијског дана и поручујем: Хајде да се покренемо!” 


Поред Александра Кукоља, на Олимпијски дан су дошли и Милица Ђуричић, Ивана Анђушић Максимовић и Дамир Микец са својим породицама како би подржали све учеснике и нагласили важност бављења спортом. Обзиром да нас за само 18 дана очекују Европске игре у Кракову у Пољској на којима ће наш тим учествовати са 85 спортиста, посетиоци су имали прилике да се опробају у неком од спортова у оквиру којих ће наши спортисти наступити на овом престижном такмичењу.

Ове године на Олимпијском дану промовисана је и мобилна апликација Олимпијског комитета Србије ТренинГо, као и посебно креиран ТренинГо Изазов. Мобилна апликација ТренинГо има за циљ да мотивише кориснике да буду активни, да редовно вежбају и живе здравим начином живота. „ТренинГо“ апликација Олимпијског комитета Србије је прва спортска апликација за самостално вежбање на нашим просторима која се бесплатно може преузети из Апп Сторе, као и Гоогле Плаy. „ТренинГо Изазов“ је лансиран током Олимпијског дана. Током овог изазова ће се Олимпијски дан обележити широм наше земље. Корисници апликације имају прилику да изаберу трку по својој мери, трку на 5 км, 10 км или 21 км. Најбржих 50 учесника (25м, 25ж) у свакој трци биће награђени мајицом и дипломом „Олимпијски дан“. Олимпијски комитет Србије припремио је и посебне награде Олимпијског тима Србије за најбоља времена, као и за категорије изненађења. Изазов ће трајати од 3. до 23. јуна.

Top