Одржан округли сто о важности глобалног образовања за младе

Колико су данас млади у Србији упознати са принципима глобалног образовања и колико је оно важно како би по својим знањима, способностима и ставовима млади постали грађани света, била је тема овог скупа. Са становишта неформалног образовања, на ову тему говорила је Снежана Клашња, помоћница министра за омладину, посебно истичићи улогу и значај програма Млади су закон јер подстиче младе на удруживање и друштвени активизам како би реализовали мале иницијативе мењајући на боље квалитет живота младих у локалним заједницама. Снежана Марковић, помоћница министра за средње образовање говорила је о начинима на који се у школама усвајању знања, ставови и вештине за глобално грађанство, пре свега кроз међупредметни приступ и развој међупредметних компетенција. На округлом столу су учествовали и Миомир Рајчевић из Медијског едукативног центра, Маријана Родић из Центра за омладински рад, Милена Стошић, специјална представница председавајућег ОЕБС-а за младе и безбедност и Татјана Николић, чланица Управног одбора Кровне организације младих Србије. У дискусији која је уследила, учествовали су млади из средње школе Артимедиа и Уније средњошколаца Србије.

Недеља глобалног образовања представља европски догађај посвећен унапређењу свести о важности глобалног образовања. У току ове недеље млади и њихови наставници се охрабрују да спроводе пројекте на тему глобалног образовања у својим школама и омладинским организацијама, подстичу на размишљање о питањима глобализације и превазилажењa неједнaкости у својим срединама. Сваке године Недеља се обележава под заједничким слоганом, а слоган за 2016. годину је „Заједничким снагама ка изградњи мира” (Acting together for a World of Peace). Глобално образовање је оно које људима отвара видике за реалности глобализованог света и подстиче их да учине колико могу да свет буде место веће правде, једнакости и људских права за све.

Округли сто организовали су  Министарство  омладине и спорта, Медијски едукативни центар  и Кровна организација младих Србије, а уз подршку ЕУ инфо центра.

Top