Обележен Међународни дан волонтера у Србији

Министарство омладине и спорта, Млади истраживачи Србије – Волонтерски сервис Србије и представници Ресурс центара националног програма волонтирања младих МЛАДИ СУ ЗАКОН, су 5. децембра 2018. године конференцијом у Стартит центру, обележили Међународни дан волонтера у Србији.

Конференцију су отворили Никола Божић, председник управног одбора Младих истраживача Србије и државни секретар, Дарко Станић, који је у уводном обраћању волонтерима честитао њихов дан и истакао да већ девет година за редом млади широм Србије, волонтери и волонтерке, су партнери Министарства у унапређењу живота суграђана, дају огроман допринос и чине да локалне заједнице буду боље место за живот свих нас, а да су у тој мисији успели јер је и ове године велики број младих учестовао у акцијама како би се уредили простори за њих у локалним заједницама, спровођене су акције за заштиту животне средине, акције у циљу подстицања хуманости и солидарности, разумевања и толеранције, безбедности и међугенерацијске сарадње.

Кроз програм МЛАДИ СУ ЗАКОН ове године омогућена је реализација 140 омладинских волонтерских пројеката и 35 међународна волонтерска кампа широм Србије. Међународни кампови су укључили више од 600 младих из иностранства и целе Србије, а фокус у избору волонтера је стављен на младе са смањеним могућностима, из руралних и удаљених средина са отежаном комуникацијом, који нису путовали ван земље, не знају енглески и немају компјутер.

На конференцији, која је окупила преко 100 волонтера, представника организација и институција из Србије који се баве волонтирањем, су размењена искустава волонтера, и представљени резултати овогодишњег програма МЛАДИ СУ ЗАКОН.

 

 

Top