Најава пријема Косова у МОК- недопустиво мешање политике у спорт

“Међународни олимпијски комитет је невладина организација, а законом је забрањено да Влада ургира или утиче на одлуке невладиног сектора. Ми смо, наравно, урадили апсолутно све што је законски било могуће, обавили смо бројне консултације, помогли смо у припреми Олимпијског комитета Србије у покушајима да се ово спречи. Свако од нас је незваничним каналима, својим везама, познанствима и угледом, покушао да спречи пријем Косова у чланство МОК. Нажалост, више од тога је законски немогуће урадити”, рекао је министар Удовичић.

Према његовим речима, одлука о пријему Косова у чланство Међунароног олимпијског комитета урушила би постулате на којима почива међународни спорт.

“Нама су, практично, везане руке, у овом случају други одлучују о нашој судбини и најављују да ће донети одлуку која ће бити преседан над преседанима у међународном спорту. Овде се политика умешала у спорт, што је апсолутно забрањено. Уколико Међународни олимпијски комитет донесе такву одлуку, онда сви постулати, нажалост, падају у воду, и то је јако лоше за будућност међународног спорта”, поручио је српски министар спорта.

Top