Министар Зоран Гајић угостио министарку спољних послова Габонске Републике

Србија и српски спорт настављају да шире сарадњу и размену знања и стручности у овој области људског друштва која је саставни део сваке земље широм меридијана. Спорт оплемењује, спорт повезује, спорт руши баријере, спорт је бисер цивилизације и његов сјај је вечан. 

У духу заједништва и истих постулата које спорт носи са собом у целом свету протекао је билатерални састанак министра спорта у Влади Републике Србије Зорана Гајића и министарке спољних послова Габонске Републике Јоланде Нијонде. Сусрет министара одржан је у Палати Србија уз присуство највиших делегација из ресорних министарстава обе земље. 

Као и код већине афричких земаља, фудбал је посебно популаран спорт у Габону, иако се углавном игра у приморском региону, јер је већина територије прекривена густим шумама. Фудбалска репрезентација Габона, позната као Пантери, пет пута се квалификовала за Куп Афричких нација. Осим фудбала, популарни су и рукомет, кошарка, одбојка, као и борилачки спортови (карате, џудо, таеквондо, бокс). Тренутно у Србији такмичи се фудбалски репрезентативац Габона Гелор Канга који је члан ФК Црвена Звезда. Током састанка министра Гајића и министарке Нијонде било је и речи о потписивању Меморандума о разумевању у области спорта.

„Иницијатива српске стране из новембра 2022. године,  Нацрт  меморандума о разумевању у области спорта између Министарства спорта Републике Србије и Министарства омладине и спорта Габонске Републике прослеђен је званичним путем.  У марту 2023. године кроз ОТ Амбасаде Србије у Луанди смо обавештени да је Министарство омладине и спорта Габонске Републике спремно да закључи Меморандум. Билатерални састанак са министарком Јоландом био је и прилика да упутим позив министру омладине и спорта Габона Франку Нгуеми да посети Србију током Светског првенства у рвању које ће у септембру 2023. бити одржано у Београду и да том приликом приступимо потписивању тог Меморандума. Изазили су одређени интерес у неким видовима спорта где би ми њима могли да помогнемо што се тиче тренерског кадра, као и упућивање њихових тимова на спаринг са нашим екипама. Србија у последњих десет година пуно улаже у спорт захваљујући нашем председнику Александру Вучићу који је велики љубитељ спорта. Верујем да ћемо имати плодоносну сарадњу, да неће бити само потпис на папиру, после којег нема никаквих активности. Радујем се сусрету са министром Франком и даљој сарадњи“ – рекао је министар Гајић. 

Билатералном састанку министра спорта Републике Србије Зорана Гајића и делегације Габонске Републике на чијем челу је била министарка спољних послова Јоланда Нијонда присуствовали су и државни секретар Марко Кешељ, помоћник министра за међународну сарадњу Урош Прибићевић, посебни саветник Дејан Бојовић и шеф кабинета Јован Кнежевић.

Top