Министар Удовичић у посети Прокупљу, Нишу и Пироту

Министар Вања Удовичић посетио је данас Прокупље, Ниш и Пирот и састао се са младима са којима је Mинистарство у протеклом периоду спровело низ пројеката за запошљавање.

Питање запошљавања младих дефинисано је као најважније питање за младе у Србији и један је од приоритета Владе Републике Србије. Министарство омладине и спорта и Немачка организација за међународну сарадњу-ГИЗ, у оквиру немачке развојне сарадње у Србији, протекле четири године спровели су пројекат Подстицање запошљавања младих. Пројекта са Техничком школом ,,15 мај" Градом и шест компаније из Прокупља успоставио развојно приватно партнерство са идејом да се створе прилике и обуке за запошљавање младих у Прокупљу.

Специфичан циљ овако формулисане сарадње је био да се обнови и опреми радионица у школи, развије програм за стручно усавршавање ЦНЦ оператера и започне са спровођењем стручних обука за незапослене младе из Прокупља и околнине, у складу са потребама локалног тржишта рада.

У оквиру договорене сарадње 24 младих је добило прилику да стекну додатна знања и вештине, двоје је запослено а још минимум десеторо ће ускоро добити прилику да ради у компанији ЧИП.

„Веома ми је драго што су данас ови млади људи задовољни и што су спремни да знања која су стекли и практично примене. Министарство омладине и спорта кроз овакве пројекте омогућава младим људима да стекну нове вештине и знања, а самим тим и веће могућности за запослење“ – истакао је министар Удовичић.

Министар Удовичић присуствовао је свечаној додели уговора стипендистима Фонда за младе таленте Републике Србије Нишког универзитета. Ове године стипендију је добило 214 студената за студије у Републици Србији.

“Ови млади људи који су данас потписали уговоре доказ су да се труд и рад исплате. Стипендије ће им бити подстрек да раде још боље и више, а ми смо ту да их подржимо и да им помогнемо“ – закључио је министар омладине и спорта.

У циљу подстицаја младих у локалним заједницама да се баве спортом, Министарство је у пиротском амбуланти Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије омогућило превентивне прегледе како за врхунске спортисте, тако и за рекреативце и оне најмлађе које тек треба да постану спортисти.

“Познато је да спортска медицина доприноси спортским достигнућима као и о очувању здравља наших спортиста. Наш приоритет је да обезбедимо свим нашим спортистима комплетну здравствену заштиту, пратимо кондицију спортиста и њихов напредак пред свако велико такмичење, уз надзор врхунских стручњака Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије” – истакао је министар Удовичић.

Top