Министар Удовичић у посети Инклузивно едукативном салашу „Филипус“ у Шајкашу

Министар омладине и спорта Вања Удовичић и помоћник министра Дарко Удовичић данас су у Шајкашу посетили Удружење „Вера љубав нада“, Инклузивно едукативни салаш „Филипус“ и обишли социјално предузеће „СодараФилипус Шајкаш“, чије програме и пројекте Министарство омладине и спорта континуирано финансијски подржава.

„Речи којима могу да опишем ову нашу данашњу посету су управо "љубав, вера и нада". Ово место буди најлепше и искрене емоције - где се све ради са пуно љубави да би се реализовао један овакав пројекат. Инклузија није реч већ дело, а сви који су данас овде потврђују да је осмех деце, њихов осећај личне вредности и корисности, њихова борба, вера, нада оно што сви ми морамо да препознајемо и подржавамо сваког дана.“, рекао је Удовичић.

Након дружења по Ускршњим обичијима и учешћа у активностима на салашу, министар је са својим тимом обишао и содару, социјално предузеће „СодараФилипус Шајкаш“, место где млади из осетљивих група могу да се запосле и да поред самог рада, имају организовану стручну подршку у различитим сферама интересовања. Уз подршку Министарства омладине и спорта  Пројекат „СодараФилипус“ покренуло је Удружење „Вера љубав нада“, а отварањем овог предузећа обезбеђена су пре свега, иста права и једнаке шансе за лични развој, учење и запошљавање младих са посебним потребама.

„Ови млади људи који су победници сваког дана успели су да, уз подршку преданих и посвећених људи који су осмислили и реализују овај пројекат, данас буду пример како се на прави начин даје шанса младим људима који ту шансу својом вољом, љубављу, неодустајењем умеју да искористе и да буду понос свих нас“, истакао је Удовичић.

Инклузивно едукативни салаш „Филипус“, смештен недалеко од Новог Сада је адреса где млади саинвалидитетом и деца из осетљивих група, деца из редовних школа, њихови родитељи, пријатељи и професори, уз дружење са животињама, пре свега кроз терапијске активности са коњима, проводе квалитетно слободно време, уз бројне активности. На салашу у оквиру Удружење грађана „Вера љубав нада“, млади могу да похађају и друге активности, као што су  Хор Исон, Театар добрих вибрација, радионица Дар, Коњички клуб Филипус, песничку секцију.

Читав концепт друштвено корисног салаша осмислили су и покренули хуманитарци Миодраг Миша Близанац и Маја Дуновић.

Top