Министар Удовичић отворио омладинску конференцију „С младима за младе“

Министарство омладине и спорта је у сарадњи са ПЕРФОРМ пројектом  Швајцарске агенције за развој (СДЦ) организовало конференцију „С младима за младе“.

На конференцији су разматрана достигнућа у области омладинске политике на локалном, националном и међународном нивоу и сагледани приоритети и могућности за унапређење резлтата исте у побољшању квалитета живота младих. У новој, 2018. години, очекује се доношење Акционог плана за спровођење Националне стратегије за младе за период 2018-2020 године те је конференција била и форум за размену мишљења о приоритетима који треба да буду наглашени у овом документу.

У склопу реализације Споразума о сарадњи у области спорта и омладинске политике између Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства породице  омладине и спорта Републике Српске, делегација Републике Српске је представила њихова искуства у развијању и спровођењу  омладинске политике.

У свом обраћању министар омладине и спорта Вања Удовичић је истакао да је министарство само у овој години кроз конкурсе за спровођење Националне стратегије за младе финансирало 103 пројеката удружења и  јединица локалне самоуправе који су омогућили да се преко 400 младих запосли, реализује стручну праксу, а преко 3600 прође обуке за повећање компетенци за запошљивост, као и да формирају четири бизнис инкубатора, да се  отвори, односно реновира осам омладинских клубова, отвори седам канцеларија за младе и да око 52 000 младих буде информисано, обучено  за здраве и безбедне стилове  живота, као и да квалитетно проводе слободно време користћи теретане, спортске терене и бесплатне програме неформалног образовања које нуде канцеларије за младе и омладински клубови. Министар је рекао да иако је стопа незапослености младих у трећем кварталу 2017. године износила 23% , што је побољшање за 3,1 % у односу на исти период прошле године, да је неопходно и даље радити на стварању услова за бољу запошљивост и самозапошљивост младих, али и за њихово активно учешће у друштву  што су приоритети министарства и у наредном периоду.

На конференцији је учествовало око 100 представника удружења, канцеларија за младе, институција, органа, истраживачке заједнице и  међународних партнера.

У првом делу конференције говориле су и помоћница министра Министарства омладине и спорта Републике Србије Снежана Клашња, помоћница министра Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске Бранка Малешевић, као и Софија Дукић заменица директорке ТЕМПУС канцеларије у Србији. У дугом делу одржан је панел на тему „Истраживање о младима за потребе креирањa јавних политика“, док су у трећем делу су представљени примери добре праксе омладинске политике Републике Србије и Републике Српске.

Top