Министар Удовичић обишао центар Караташ са представницима ГИЗ-а

Вођени разговори о наставку успешне сарадње у областидуалног и целоживотног образовања,запошљавања младих, разматран потенцијал Караташа за организацију омладинских кампова и радионица

 

Министар омладине и спорта Вања Удовичић обишао је Омладинско-спортски центар Караташ у Кладову са представницима Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) Александером Бецом и Тањом Цупаћ.

Караташ је препознат као највећи и најуспешнији камп у Србији и јединствен у региону, у кометоком целе године спортисти из 30 спортова имају идеалне услове за тренинг. MинистрaУдовичићa и предствниke ГИЗ-а у Караташу данас је дочекао наш прослављени кошаркашки асИгор Ракочевић, који тренутно спроводи програм тренинг-кампа у организацији Кошаркашког савеза Србије уз учешће преко 100 полазника. У 2019. години укупно 63 спортских савеза ће изводити тренинг-кампове у Караташу – за 10% више него раније, а очекује се да ће кроз њих проћи преко 3000 деце свих узрасних категорија и селекција.

Осим за спорт, Караташ својим капацитетом од 350 места за смештај гостију и пропратним садржајем пружа идеалне услове и за организацију омладинских кампова и радионица, о чему је било речи током конструктивних разговора које је министар Удовичић водио са својим гостима из ГИЗ-а.

“Прошле године Министарство омладине и спорта је, у сарадњи са омладинским удружењима, реализовало дводневну радионицу са око 100 учесника која је претходила годишњој омладинској конференцији. Био је то илустративан пример тога да је Караташ благо Србије, подстицајно окружење за даљи развој спортиста, али и оспособљавања и усавршавања младих за будуће каријере и прогресивну улогу у друштву“, истакао је министар Удовичић.

Пројекат “Подстицање запошљавања младих“, који спроводи ГИЗ у сарадњи са Министарством омладине и спорта, ушао је у четврту годину плодног и успешног рада, а већ је одлучено да ће Немачка наставити да пружа подршку у области запошљавања младих од 1. јануара 2020. године. Поред тог пројекта, обе стране су размотриле проширење своје успешне сарадње и кроз подршку реформе дуалног образовања,спровођењу програма целоживотног образовања и организацију кампова и радионица за запошљавање за младе – у Караташу и широм Србије.

“Веома сам захвалан делегацији ГИЗ-а на данашњој посети, и вођеном отвореном и конструктивном разговору о конкретним моделима и програмима са циљем наставка наше вишегодишње интензивне сарадње. Задовољан сам чињеницом да су наши гости данас непосредно могли да се увере да је Караташ више него пожељно место за реализацију бројних радионица, курсева и семинара којима долазимо до наших заједничких крајњих циљева – а то су да се, пре свега, млади стручно усаврше, унапреде свој положај на тржишту рада, похађају стручне обуке, али и да започну сопствени посао у различитим секторима“, додао је министар Удовичић.

Заједничка посета Караташу представљала је увод у реализацију новог пројекта Министарства омладине и спорта и ГИЗ-а, који ће објединити најважније елементе три претходно успешно спроведена и запажена пројекта: “Подстицање запошљавања младих“, “Реформа средњег стручног образовања“ и “Немачко-српска иницијатива за одрживи раст и запошљавање“.

Top