Министар Удовичић на Међународном састанаку министара надлежних за младе у Москви

Министар омладине и спорта Вања Удовичић борави у Москви ради учешћа на Међународом састанаку министара задужених за питања младих на коме учествују представници држава и влада из преко 70 земаља света.

Теме састанка су изазови са којима се сусрећу млади на пољу образовања и науке, у области екологије, медицине и сајбер безбедности, која више не може да се посматра одвојено од безбедности у реалном свету. Циљ састанка је размена искуства у домену спровођења омладинске политике на националном нивоу и улога омладине у преважилажењу савремених изазова.

На маргинама скупа министар Удовичић имао је билатералан састанак са замеником премијера Руске Федерације, Виталијом Мутком. Они су у пријатном разговору разменили искуства  у организацији међународних менифестација како у области омладине, тако и спорта са посебним освртом и на предстојеће Светско првенство у фудбалу које се следеће године одржава у Русији. Такође, разменили су мишљења о нужним механизмима на националним нивоима како би се постизали што бољи резултати на омладинском пољу и успостављеним механизмима учешћа младих у креирању и праћењу спровођења националних омладинских политика.

Традиционално добри и пријатељски односи две државе потврђени су и учешћем омладинске делегације која први пут има 170 представника из Републике Србије на XIX Светском фестивалу омладине и студената у Сочију, који се одржава од 14. до 22 октобра ове године, а чије је учешће подржала и омогућила Влада Републике Србије.

О искуствима у реализацији националних стратешких докумената који се односе на омладинску политику и имају у фокусу младе  о оснаживању учешћа младих у различитим структурама, о запошљивости младих, о продубљивању међународне сарадње кроз организовање омладинских летњих кампова и осталим темама од значаја за младе министар Удовичић разговарао је и са министром образовања Белорусије, Игором Карпенком, министром омладине и спорта Бугарске, Красеном Кралевим, шефом Федералне агенције за младе Русије, Александром Бугајевим, министром омладине и спорта Републике Азербејџана, Азадом Рахимовим,  чланом Секретаријата Централног комитета Комунистичке омладинеске лиге Кине, Фу Женбангом, министром омладине Индиј,е Раџиварданом Синг Ратором, као и специјаним изаслаником Генералног секретара УН за младе Јајатмом Викраманајаке.

 

Top