Министар спорта Зоран Гајић угостио мађарског колегу Криштофа Салаја-Бобровницког

Министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић састао се данас у Палати Србија у Београду са мађарским колегом, министром одбране и спорта Републике Мађарске Криштофом Салајем-Бобровницким и разговарао са њим о додатном унапређењу сарадње, посебно у области спортске дипломатије.

Састанку су присуствовали и најближи сарадници оба министра, чланови кабинета Министарства спорта Републике Србије: државни секретар Марко Кешељ, посебни саветник министра Дејан Бојовић, помоћник министра за међународну сарадњу Урош Прибићевић, шеф кабинета Јован Кнежевић. Делегацију Министарства одбране и спорта Републике Мађарске уз министра Салај-Бобровницког чинили су: Габор Палинкаш, први заменик амбасадора Мађарске у Београду, Беата Маргитај-Бехт, заменик шефа Кабинета задужена за међународне послове, пуковник Алберт Гроф, начелник Управе за међународну војну сарадњу, потпуковник Пал Фејеш, изасланик одбране Мађарске у Београду и Петра Гимеши-Варга, референт у Управи за међународну војну сарадњу.

"Пре свега драго ми је што је мађарски министар одбране и спорта дошао да поразговарамо и о спортским темама. Неколико наших савеза је направило билатералну сарадњу, али ћемо и са једне и са друге стране охрабрити и све остале да што више сарађују у обостраном интересу", рекао је министар Гајић.

Ватерполо, одбојка и неки други савези дуго сарађују, али још је много аспеката где можемо да имамо обострану корист, додао је министар спорта Републике Србије.

"Пре свега мислим на размену искустава у тренажном процесу, заједничком тренингу, пријатељским утакмицама, али исто тако и у нечему што може да се назове спортска дипломатија. У европским конфедедерацијама, у свим спортовима постоји између 45 и 55 или 56 чланица. Наши савези су чланови Балканских конфедерација где има око 10 чланица, плус- минус један, а Мађарска у Средњеевропском где има седам, па израчунајте колика је то изнага, 18 од 56, у избору руководећих структура од УЕФА, па надаље", истакао је министар Гајић.

Према речима министра, кад се овако повежу Србија и Мађарска или Србија - Словенија, Србија - Хрватска, Србија - Турска, може да се оствари заиста добар интерес.

Гајић је истакао да са мађарским колегом, на овом нивоу, није разговарао о квалификационој групи за Европско првенство у фудбалу, где ће две селекције играти једна против друге, али је нагласио висок степен сарадње, посебно на највишем нивоу председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана.

"То је пример како и сви остали треба да раде. Ватерполо сарадња траје деценијама, имају и личне односе и пријатељство, без обзира што су љути ривали у базену, пријатељски однос остварен је у одбојци, већ се прави једно заједничко Европско првенство, у рукомету такође, велики број наших играча и тренера је у Мађарској, кошаркаша такође. Ово је јако лепа прича, али мислим да може да буде још боља", закључио је министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.

Top