Министар омладине и спорта Вања Удовичић се састао са новом амбасадорком НР Кине Чен Бо

Истакнута важност још интензивније сарадње у областима омладине и спорта за даљи развој односа пријатељских земаља

Данас је у Министарству омладине и спорта Републике Србије одржан састанак министра Вање Удовичића са новоименованом амбасадорком Народне Републике Кине Њ.Е. Чен Бо, шефицом политичког одељења амбасаде Ћен Сјангун и аташеом Шен Лин. Током састанка је вођен конструктиван разговор на тему важности још динамичнијег и свеобухватнијег развоја активности и програма у областима омладине и спорта за односе наших пријатељских земаља и народа.

У том смислу, истакнута је потреба да се ускоро потпише нови Меморандум о разумевању и сарадњи у овим областима, што би обема странама омогућило да искористе блиске односе, референтност и стручност својих кадрова, институција и организација како би се отворила нова перспектива за њихове успехе и напредак. Наглашена је важност спровођења програма, посета и размена корисних за омладину и студенте, проширења активности Фонда за младе таленте Републике Србије у погледу пружања могућности најбољим студентима из Србије за стручно усавршавање на водећим универзитетима у НР Кини, и омогућавање чешћег и бројнијег присуства младих из Кине на културним, стручним и забавним манифестацијама по којима је Србија препозната у Европи и свету.

Уз напомену да све већи број наших спортиста и стручњака наставља своју каријеру у НР Кини, наглашена је важност комплементарности система спорта у обе државе – веома повољне за даљу размену искустава и стручних знања из припремних, такмичарских и организационих сегмената спорта на свим нивоима. Саговорници су предложили за даље разматрање и коришћење одличних услова које нуде спортски центри и кампови у Србији, припреме наших такмичара за предстојеће Зимске олимпијске игре 2022. у Пекингу (Бејжингу) и стручно-технолошку сарадњу и инвестиције у развој спортске инфраструктуре у Србији.

„Веома сам задовољан садржајним и конструктивним разговором са амбасадорком Чен Бо са циљем интензивирања билатералне сарадње у областима омладине и спорта, које имају посебну важност за односе Републике Србије и Народне Републике Кине. Општа стручност, традиција успеха, разноврсна искуства и ресурси и остали аспекти којима се одликују обе стране представљају потенцијал за највиша достигнућа и резултате. Настојаћемо да учинимо све како би наше институције, организације, тимови и појединци остварили запажену и трајну сарадњу  – која би позитивно утицала и на друге области од интереса за обе државе. Тиме ћемо још више продубити односе Србије и Кине - за лепшу, бољу и успешнију будућност наше омладине, спортиста и спортских посленика!“ изјавио је министар Удовичић овим поводом.

 

Top