Љубав, вера, нада: Удовичић отворио предузеће за запошљавање младих особа са инвалидитетом

Он је истакао да у Србији тренутно живи између 700 и 800.000 људи са инвалидитетом од чега је 20,6 % млађе од 24 године.

,,Формирање социјалног предузећа, као места где се млади из осетљивих група обучавају, а њих 20 ће се и запослити, изузетно је важно јер омогућава инклузију ових предивних младих људи у све друштвене процесе", рекао је Удовичић.

Sajkas3

Он је нагласио да је министарство кроз Националну стратегију за младе, као основне принципе препознало обезбеђивање истих права за све младе, право на једнаку шансу, на учење и лични развој. Млади са сметњама у развоју су често, каже Удовичић, занемарени од стране друштва и дискриминисани када је реч о запошљавању.

,,Ми желимо то да променимо, да кроз континуирану и стручну подршку омогућимо младима да се развијају у складу са својим способностима, да изграде самопоуздање и буду самостални. Укључивање младих из осетљивих група кроз запошљавање и самозапошљавање је полазна основа за изједначавање могућности и унапређење њиховог положаја", казао је министар омладине и спорта.

Министарство омладине и спорта финансирало је адаптацију и набавку опреме за оснивање социјалног предузећа са 5,2 милиона динара, а Министарство рада, запошљавања, борачка и социјална питања подржало је пројекат са 800,000 динара.

Овај пројекат је и део Програма Владе Србије ,,Година предузетништва" у оквиру ког је за социјално предузетништво опредељено 30 милиона динара бесповратних средстава.

Sajkas

Top