Легенде југословенске кошарке код министра Удовичића

„Спорт, осим што нацију чини поносном, јесте велика школа правих вредности. Управо ови људи, легенде које су задужиле све народе са ових простора, обавезују нас да наставимо њиховим путем и да следимо њихов пример, посебно у данашње време, када су базичне вредности изгубљене, а млади не знају ко су прави идоли. Изузетна је част бити домаћин овим људима, спортским легендама које су толико пута обрадовале грађане на нашим просторима. Прича се да је живот стајао за време њихових  утакмица, да су сви плакали од радости или туге. Многе генерације училе су из њиховог понашања и спортских кодекса које су успоставили. И сам се као спортиста дивио њиховим успесима и покушао да достигнем све оно што су они урадили“, казао је министар омладине и спорта на пријему који је приредио за легендарне кошаркаше уочи вечерашње премијере фимла “Бићемо прваци света“, захваливши продукцији „Интермедија нетворк“ што својим филмовима шаље позитивну слику правих вредности и спортског витештва.

Легендарни Бора Станковић захвалио је министру Удовичићу на подршци спорту и филмском пројекту посвећеном оснивању југословенске школе кошарке. „Господине министре, ово је прилика да вас назовем драги Вања, јер ви сте један од наших – спортиста, олимпијски победник, човек који је живео у спорту и са спортом као и ми. Дивно је било учествовати у стварању овог филма који ће остати у историји нашег спорта. Хвала на свему што сте учинили да до овога дође“, рекао је Станковић.

Иво Данеу, капитен прве златне генерације југословенске кошарке, казао је да је филм „Бићемо прваци света“ доказ колико људи у Србији воле спорт. „У овако тешким временима нашли сте средства да се реализује овако велики пројекат. Хвала мојим саиграчима, који су данас овде. Заиста је ми је задовољство што смо на окупу“, рекао је Данеу.

Догађају у Палати „Србија“ присуствовао је и Звонимир Шимунец, идејни творац филма о оснивачима југословенске школе кошарке и освајању прве златне медаље на Светском првенству.

„Ничега не би било да није било екипе, да није било тима. И ја морам да завхалим Министарству омладине и спорта, јер је господин Удовичић као човек чијим венама тече шампионска крв, тачно препознао шта желимо да урадимо. Јако ми је драго да смо сви заједно учинили да кошарка данас буде топ тема и да данас сви причају о људима који су били прва карика у том дивном низу олимпијских, светских и европских медаља. То су људи којима припада сва слава и ово сребро које смо освојили пре неколико месеци има много утканог од те прве генерације“, рекао је Шимунец.

 
Top