Клашња: Регионална канцеларија за сарадњу младих услов за безбеднији Балкан

Отварајући скуп, помоћник министра омладине и спорта Снежања Клашња је подсетила да су управо за време консекутивног председавања Швајцарске и Србије млади стављени на врх агенде како ОЕБС-а, тако и земаља-учесница Организације за европску безбедност и сарадњу.

Набрајајући резултате, она је навела да је 57 омладинских амбасадора развило Акционини план за младе, да су именовани специјални представници председавајућег за младе и безбедност, а да је на Министарском савету усвојена Декларација о младима.

Обраћајући се учесницима, Клашња је нагласила да се Србија као председавајућа ОЕБС-ом трудила да сопственим активностима мотивише остале чланице и као пример издвојила сет радионица одржаних широм земље, на којима су младима приближене вредности и основни принципи рада ове организације.

SK_OSCE "Председавање ОЕБС-ом смо искористили да интезивније комуницирамо са младима са локала и да омладину укључимо у решавање свакодневних изазова са којима се срећу у области безбедности", истакла је Клашња.

Према њеним речима, Европа се данас среће са новим изазовом – растућим таласом радикализма и екстремизма, због чега су управо то централне теме дводневне конференције младих амбасадора.

“Србија предузима све могуће напоре да се регион и Европа учине безбеднијим и мирнијим за живот и оснивање Регионалне канцеларије за сарадњу младих допринеће стабилности, безбедности и напретку Балкана”, закључила је помоћник министра Клашња.

Председавање Србије ОЕБС-у, заједно са својим специјалним представницима за младе и безбедност, организује 3. и 4. септембра међународну конференцију „Радити са омладином за омладину: Заштита од радикализације“.

Конференција је посвећена једној од горућих тема данашњице – радикализацији омладине, односно начинима да се потенцијали ОЕБС-а, поготово његов кросдимензионални приступ безбедоносним претњама, употребе у превенцији и борби против радикализације младих

Top