Из Кошутњака по трофеј “Београдског победника”

Српски боксери поново “шпанују мишиће” под сводовима тренинг сале на Кошутњаку, која је део Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије. Пуну деценију наша национална селекција племените вештине није крочила у ову култну салу у којој су још од оснивања РЗС 1956. године кроз тренажне фазе у оквирима њених зидова калили највећа имена југословенског и српског бокса, некадашњи светски и европски шампиони са нашег поднебља, од Мате Парлова, Мирка Пузовића, Драгана Вујковића, браће Слободана и Тадије Качар до Братислава Ристића, Фазлије Шаћировића и осталих из времена када је Југославија била трећа у Европи и седма у свету у боксу.

Нове снаге српског бокса, иза којих већ стоје светске и европске медаље ових дана вредно раде и припремају се за почетак 60. “Београдског победника - меморијал Бранко Пешић”, који ће у Спортском центру Пинки у Земуну од 28. марта до 2. априла 2023. угостити боксере и боксерке из целог света.

Тренингу српских бокс репрезентативаца на Кошутњаку присуствовали су министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић, председник ОКС Божидар Маљковић, први потпредседник ОКС Жарко Зечевић, председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин, директор РЗС Милан Савић и легенде српског и еx-YУ бокса освајачи светских и европских медаља – Мирко Пузовић,  Тадија Качар, Драган Вујковић и Љубиша Симић, који су се на лицу места уверили у велику мотивисаност, инспирисаност и посвећеност наших боксера ка остварењу циља, а то је увек освајање медаља за Србију.

“После десет година поново смо овде у Заводу, захваљујући подршци министра Гајића, директора Завода Милана Савића, Олимпијског комитета. Бокс се без овакве подршке државе никада не би вратио у услове који су неопходни за врхунске резултате. Захваљући овим људима, као и председнику Србије Александру Вучићу који је уз нас годинама и без чије помоћи овај спорт не би постојао у нашој земљи, поново имамо услове да тренирамо онако како тренирају европске и светске репрезентације и надамо се да ћемо то резултатима и да вратимо“ – рекао је председник БСС Боровчанин.

Министар Гајић, председник ОКС Маљковић и потпредседник Зечевић, као и легендарни Качар обратили су се боксерима, истакли да ће наставити са подршком и пожелели им много медаља.

“Од 2013. српски спорт је у константом прогресу захваљујући председнику Вучићу који воли спорт и који максимално подржава ову област људске креативности и деловања. Један од најбољих примера те безрезервне подршке је бокс који је уз велики рад и залагање челних људи у овом спорту Србије, пре свега председника Боровчанина, доживео потпуни препород и константно иде узлазном путањом. Бокс је спорт који сви волимо, са којим смо одрастали И увек смо желели да са шампионима из ринга делимо ту искру храбрости која је код њих непресушна. Српски боксери су на сјајном путу да поново овај спот у Србији одведу у сам светски врх, где и заслужују” – истакао је министар Гајић.

Из спортске оазе српске престонице бокс снаге наше земље винуће се у ринг Пинкија где ће се борити за престижну титулу другог најстаријег међународног боксерског турнира у Европи у његовом јубиларном 60. издању. Овај тунир ће уједно бити и последња провера бокс снага свих селекција учесница пре одласка на Светски сениорски шампионат који је заказан за период од 1. до 14. маја 2023. у Узбекистану.

Top